Upoznajte Borisa Marušića, jedinog vaspitača u Nikšiću

4518 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2018. 19:29h

Biti vaspitač u vrtiću, zanimanje je kojim se, bar kod nas u Crnoj Gori, dominantno bave žene.

Da i muškarci mogu biti dobri vaspitači, najbolje pokazuje primjer četrdesetjednogodišnjeg Borisa Marušića, jedinog vaspitača u JPU "Dragan Kovačević" u Nikšiću, koji je omiljen među djecom, roditeljima i kolegama.

Zadovoljan je poslom koji obavlja, djecu doživljva kao svoju, a koleginice tvrde da mu ne fali kreativnosti.

Osim što predškolcima prenosi znanje, da bi što spremniji krenuli u školu, posebno je omiljen zbog muzičke nadarenosti, pa su djeca u njegovoj vaspitnoj grupi privilegovana i muzičkim obrazovanjem.

Rijetkost je u Crnoj Gori da djecu iz ruku roditelja, na vratima vrtića dočeka vaspitač , kao što je to slučaj u Vaspitnoj jedinici "Kosovka djevojka" u Nikšiću.

Jedini muškarac među vaspitačima u vrtiću "Dragan Kovačević" je Boris Marušić, koji je omiljen među djecom, roditeljima i koleginicama.

"Radio sam u osnovnoj školi kao vaspitač u prvom razredu, a onda sam prešao u vrtić. Već tri godine kako radim u vrtiću sa predškolskim programom. U početku sa koleginicom Stanom Medojević, a onda samostalno. Ovo mi je treća grupa koju vodim", istakao je Marušić.

Iako je jedini muškarac među 150 vaspitača nikšićke predškolske ustanove, Marušić kaže da sa koleginicama ima odličnu saradnju.

"Ženski kolektiv je čitav, izuzev pomoćnog osoblja. Koleginice su me prihvatile kao ravnopravnog člana", rekao je Marušić.

"Saradnja sa kolegom je fantastična. To mogu da potvrde i naši roditelji već treću godinu zaredom. Funkcionišemo prelijepo. Gdje fali jedno tu se obično nadopunjujemo", kazale je Stanislavka Medojević, vaspitačica.

Osim što predškolcima prenosi znanje, da bi što spremniji krenuli u školu, vaspitač Boris je posebno omiljen zbog muzičke nadarenosti, pa su djeca u njegovoj vaspitnoj grupi privilegovana i muzičkim obrazovanjem.

"Radim sa njima isto što radi koleginica Stana, s tim što je moja jedina olakšavajuća okolnost što znam taj instrument da sviram, pa na taj način proslavljamo rođendane i pripremne programe mogu da odradim sa njima", objasnio je Marić.

"Nama je redovna gitara kao sredstvo u radu. Djeca mnogo vole muziku u tom uzrastu to je poznato", kazala je Medojević.

I djeca mnogo vole vaspitača Borisa i rado dolaze na nastavu.

Da bi radio sa mališanima predškolskog uzrasta, čovjek mora da bude kreativan i što je najvažnije da voli djecu.

Sagovornik Televizije Vijesti poručuje da samo takvi muškarci mogu da rade ovaj posao.

"Ja njih gledam kao svoju djecu, ne razdvajam ih od moje djece", rekao je Marušić.

Bonus video: