VEĆE POTREBE NEGO KAPACITETI

Mnogi građani nemaju za hranu: Narodne kuhinje rade punom parom, ali...

"1 evro da čovjek odvoji to je jedna usta manje gladna. Naše malo, nekome je mnogo", kazao je Darko Pejić, sveštenik iz Bijelog Polja
3453 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2018. 19:54h

Parče hljeba i kašiku toplog obroka mnogi građani Crne Gore ne mogu da priušte. Prazan stomak jedan broj Podgoričana vodi do vrata Narodne kuhinje pa na Koniku gdje besplatan ručak svakodnevno dobija 270 porodica i pojedinaca. "Servisiramo svakodnevno 600 obroka što nas godišnje košta 550 hiljada eura", kazala je Ivana Vučinić iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Nekima obrok dostavljaju na kućnu adresu, neki sami po njega dolaze, a većina se ovdje hrani.

U Podgorici postoji i Narodna kuhinja pri Hramu Hristovog vaskrsenja u kojoj se dijeli 230 obroka dnevno.

Mitropolija crnogorsko-primorska ovakve kuhinje ima još i na Cetinju gdje spremaju 150 i u Beranama 100 obroka svakog dana.

"Super je draga, imam da jedem, imam da pijem sa moje troje djece", kazala je jedna korisnica kuhinje.

I u Baru se odnedavno dijele besplatni obroci. "Imamo na dnevnom nivou 110 korisnika, to je u pitanju oko 47 porodica. Potrebe grada su mnogo veće nego što mi trenutno možemo da opslužimo", kazala je predsjednica NVO "Žene Bara" Liljana Vujović.

A, potrebe su velike i u drugim opštinama, budući da je prema podacima Monstata 4,4% apsolutno siromašnih građana u Crnoj Gori.

To potvrđuju i svakodnevni apeli za pomoć. Već je u najavi otvaranje kuhinje i u Bijelom Polju koja će za početak hraniti 50 ljudi.

"Mi planiramo da od Božića, krene kuhinja i da taj dan obradujemo one kojima je najpotrebnije", kazao je Darko Pejić sveštenik iz Bijelog Polja.

Bjelopoljci kažu da je pomoć potrebna mnogim njihovim sugrađanima. Na pomoć u vidu jednog obroka uskoro će moći da računaju i Nikšićani. Prostor za kuhinju su dobili, a sada pregovaraju sa kompanijama i čekaju ugovor. "Moram priznati sam negdje skeptična da će možda preovladati ta sramota među našim narodom, mi smo takva sredina. Potrebe ima, kao i svuda, nije to samo kod nas. 150 je na spisku, ja sam negdje rekla do 200 da se ide", kazala je Konstatina Maraš predsjednica NVO "Izvor života".

U Podgorici za sada ne namjeravaju da šire kapacitete kuhinje, iako im je za narednu godinu podneseno 307 zahtjeva građana. "600 obroka - procjena je da je to to, da to za sada zadovoljava potrebe" kazala je Vučinić.

A, naši sagovornici vjeruju da svaki grad treba da ima bar jednu narodnu kuhinju i da se zajedno treba boriti protiv gladi. Za nečiji tanjir tople čorbe potrebna je pomoć, ali prije svega više dobre volje svih nas. "Uz ovaj obrok koji im dajemo, pokušavamo da im damo djelić srca svoga da ih grije do sjutra dok ne dođu po novi obrok", kazala je Vujović.

"1 evro da čovjek odvoji to je jedna usta manje gladna. Naše malo, nekome je mnogo", kazao je Darko Pejić, sveštenik iz Bijelog Polja.

Preporučujemo za Vas