Životna sredina ne treba ovako da izgleda: Ruglo u koritu Morače

"Ovo smeće stvarno ne bi trebalo da se odlaže. Odakle to? Iz Podgorice, okle drugo", rekao je Vukašin Stojanović, mještanin Botuna
1181 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2018. 20:29h

Nekoliko dana nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja 27, koje je posvećeno zaštiti životne sredine, ova priča pokazuje kako u praksi brinemo o životnoj sredini.

I to svega deset kilometara od centra Podgorice, primjer koji pokazuje kako životna okolina ne ti trebalo da izgleda.

"Neko je tu ugrabio po noći i istovario, znači po čitavoj obali dužine dva kilometra sve je ovako smeće", ostakao je Milovan Đurović, mještanin Botuna.

"Ovo smeće stvarno ne bi trebalo da se odlaže. Odakle to? Iz Podgorice, okle drugo", rekao je Vukašin Stojanović, mještanin Botuna.

Tužna stvarnost rijeke Morače. Umjesto da duž rijeke ide uređena staza za šetače i bicikliste, sa igralištima za djecu i klupama i stolovima za starije, mi imamo ruglo.

"70-ih godina smo mogli da priđemo rijeci na svakom mjestu, danas nema mjesta gdje se možemo spustiti da vode dohvatimo, a što bi i dohvaćali kada nije za upotrebu. Ovdje je 70-ih godina bilo kupača više u toku ljeta nego u Sutomoru, na žalost, u zadnjih 20 godina se niko okupao nije, niko vodu nije iskoristio za navodnjavanje... A ribolovci? Ribolovci će prije naći utopljenika nego ribu", kazao je Vesko Đurišić, mještanin Botuna.

Za ovakvo stanje rijeke krivi su svi.

"Da li smo mi krivi što nismo malo više tome stali na put ili inspekcija koja ne dođe da to spriječi, ne znam", rekao je Đurović.

"Prije svega smo sami odgovorni, jer nijesmo prijavljivali i to što smo prijavili obavijestili su ih ko ih je prijavio, sklonio se i ne možeš ga uhvatiti nikako. A država? Država je ta koja bi trebalo da zaštiti, a ona štiti prevoznike kojekakve", kazao je Đurišić.

Ovi ljudi znaju da je prije nekoliko dana Crna Gora otvorila vrlo zahtjevno poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene. Zato ukazuju kako ovdje, nedaleko od glavnog grada, ekologija izgleda u praksi.

"Ako nas ovo poglavlje Evropske Unije ne uvede u kolosijek, teško. Znači, poglavlje 27.? Dvadesetsedam, njemu se nadamo...", poručio je Đurišić.

Bonus video: