"REDOVNO KOMUNICIRAJU"

Albanci još nijesu na sve odgovorili: Hoće li gradnja mHe ugroziti CG vode?

Darmanović je na konferenciji za medije saopštio i da još nisu dobili odgovor zvaničnog Beograda u vezi sa zahtjevom za hapšenje Branke Milić koja se nalazi u Ambasadi Srbije
1480 pregleda 5 komentar(a)
Neki detalji još nepoznati, Foto: Screenshot
Neki detalji još nepoznati, Foto: Screenshot
Ažurirano: 18.12.2018. 20:17h

Iako je potpredsjednik Vlade Milutin Simović nedavno u Skupštini rekao da crnogorska vlast strijepi da, zbog gradnje malih hidrocentrala na gornjem toku rijeke Cijevne u Albaniji, može doći do pograničnog uticaja na vode u Crnoj Gori, između ostalog i na izvorište Bolje sestre odakle se snadbijeva Regionalni vodovod, šef crnogorske diplomatije nije odgovorio na naše pitanje da li je dobio potvrdu od albanske strane u vezi sa tim. Kazao je samo da redovno komuniciraju.

„Vjerujemo da će svako rješenje, koje god bude izvedeno, u tradiciji naših dobrih dobrosusjedskih odnosa tako da ne vjerujemo da bi ovo moglo da bude nešto što će stvarati probleme između dvije zemlje”, kazao je Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

I sa albanske strane stižu uvjeravanja da će sve biti urađeno u skladu sa međunarodnim pravilima. Ipak, nisu znali da nam kažu koliko su, a koliko će malih hidroelektrana tek izgraditi.

„Uvjeravam vas da će moja država poštovati sve međunarodne obaveze. Ne znam koliko smo hidroelektrana izgradili, ali taj odgovor možete naći na sajtu Vlade ili relevantnih institucija”, naveo je Ditmir Bušati, ministar za Evropu i vanjske poslove Albanije.

Šef crnogorske diplomatije kaže i da još nisu dobili odgovor od zvaničnog Beograda povodom zahtjeva za hapšenje optužene u slučaju državni udar Branke Milić koja se od 23. novembra nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici.

„Vjerujemo da Srbija neće ući u zonu da na našoj teritoriji štiti bjegunca od pravde, pod svojim krovom, ali do sada je sve sa naše i sa strane Republike Srbije rađeno po diplomatskim pravilima i u skaldu sa uobičajenom diplomatskom komuniacijom i mislimo da tako treba i nastaviti. Iz toga ćemo vidjeti koje će rješenje proizaći. Svako od rješenja ima svoje posljedice naravno.”

Novinare je interesovalo i kakav je stav Crne Gore povodom formiranja Vojske Kosova, s obzirom da je NATO članica.

„Niti Crna Gora, niti NATO nikad nisu sporili da svaka zemlja ima pravo da ima svoju vojsku. To nije sporno“, kazao je Darmanović.

Albanija je danas od Crne Gore preuzela predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom, regionalnom inicijativom koja uključuje NATO zemlje regiona i SAD.

Preporučujemo za Vas