Vlada prije dva i po mjeseca utvrdila izmjene i dopune: Zakon o državnim simbolima još nije došao u skupštinsku proceduru

Iako su iz Vlade najavljivali da će ovaj Predlog zakona do kraja godine naći pred crnogorskim poslanicama, Popović sumnja da je to sada moguće
557 pregleda 0 komentar(a)

Iako je Vlada prije dva i po mjeseca utvrdila izmjene i dopune zakona o državnim simbolima, kojim je propisana kazna do dvije hiljade eura za neustajanje na himnu, on još nije došao u skupštinsku proceduru.

Propisane su i kazne za pravna lica od 300 do 20.000 eura, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada eura.

Poslanik Andrija Popović smatra da je ovo odugovlačenje u slanju predloga zakona Skupštini posljedica turbulentnih političkih dešavanja. “Vlada ga nije poslala, misle da nije pravi trenutak za tako nešto. Imamo dosta političkih burnih događanja i mimo toga i pretpostavka je da će to izazvati podizanje tenzija koje su u ovom trenutku nepotrebne”, rekao je poslanik Liberalne partije, Andrija Popović.

Iako su iz Vlade najavljivali da će ovaj Predlog zakona do kraja godine naći pred crnogorskim poslanicama, Popović sumnja da je to sada moguće. “Teško da može više i ući u proceduru, jer je toliko zgusnut dnevni red za narednu sjednicu. Pretpostavljam da će ići početkom naredne godine”, kazao je Popović.

U Liberalnoj partiji smatraju da je ovakvo zakonsko rješenje neprimjenjivo u praksi, zbog čega najavljuju amandmansko djelovanje. “Da se sankcije odnose samo na lokalne i državne funkcionere koji se ne pridržavaju protokola i ne ustaju na zvuke državne himne”, dodao je Popović.

Iako su iz pres službe Skupštine kazali TV "Vijesti" da ovaj predlog zakona nije u skupštinskoj proceduri, iz Ministarstva kulture su TV "Vijesti" rekli da se svaki predlog zakona koji Vlada utvrdi dostavlja Skupštini u skladu sa Poslovnikom Vlade i Poslovnikom Skupštine. ,

,Tako smo imali više zakonskih rjesenja, koja će se zbog obimnosti materijala razmatrati na nekoj od narednih sjednica parlamenta", zaključuju iz resora Aleksandra Bogdanovića.

Bonus video: