Još nema dogovora sindikalaca, poslodavaca i Vlade oko povećanja minimalne zarade

Sindikalci poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, poslodavci ih podržavaju, ali samo pod uslovom da se i njima smanje porezi i doprinosi
1164 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 20.12.2018. 19:28h

Crna Gora i dalje ostaje sa najmanjom minimalnom zaradom u regionu, manjom i od one u Srbiji, Bosni i na Kosovu iako nam je prosječna plata od njih veća.

Ni na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta nije bilo dogovora oko povećanja minimalne zarade sa 193 na 250 eura.

Ipak, sindikalci i poslodavci jednoglasni su da to treba konačno uraditi.

"Zaključak Socijalnog savjeta da se do sledeće sjednice Socijalnog Savjeta uradi dodatna analiza koja bi nedvosmisleno pokazala opravdanost zahtjeva za povećanja minimalne zarade i da na sljedećoj sjednici Socijalnog savjeta se donese konačna odluka, tj. da ponudimo argumentovanu analizu kojom ćemo pokazati da je neophodno povećanje minimalne zarade“, kazao je nakon sjednice generalni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore, Duško Zarubica.

Hasan Ramović iz Unije poslodavaca je poručio: "Saglasni smo svi da je treba povećati i dogovorili se da do sljedeće sjednice izađemo sa konkretnim predlozima koliko, kako i na koji način".

Odluka je na Vladi gdje čekaju da im dostave taj materijal na narednoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana krajem februara. Ministar rada Kemal Purišić ukazuje na to šta komplikuje ovo situaciju.

„Predstavnici poslodavaca podržavaju inicijativu sindikata samo ako se obezbijedi smanjenje troškova rada, odnosno poreza i doprinosa“

U Uniji slobodnih sindikata podržavaju inicijativu poslodavaca, i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Da je povećanje prijeko potrebno pokazuje i, smatraju u Uniji, nedavna studija Monstata o procentu siromaštvu u Crnoj Gori.

„Nije ovo odlaganje nastojanja da se ta minimalna zarada poveća nego je da stvar da se uradi bolja argumentacija kako bismo konačno postigli taj cil + Mi ćemo istajati na našoj inicijativi da se ta minimalna zarada poveća na iznos od 250 eura“, kazao je Vukašin Zogović iz Unije slobodnih sindikata.

Socijalni savjet ni danas nije razmatrao pitanje uređenja rada tokom državnih i drugih praznika.

Doskorašnji član tog tijela Bojan Zeković iz SDP-a poručio je da Savjet treba da preporuči Vladi da donese neophodne propise i uredi tu oblast tako što će obezbijediti pravo radnicima na praznovanje, što je ranije podržao i ombudsman.

Novinare je interesovalo i zašto je današnja sjednica održana u sali hotela Centre Ville, a ne u staroj zgradi Vlade kako je inače bila praksa, i koliko je plaćena, ali na to nismo uspjeli da dobijemo odgovor.

Bonus video: