FILMSKI PROGRAM TV VIJESTI

Provedite nezaboravnu subotu uz fantastična filmska ostvarenja

Ove subote uživajte u neprikosnovenoj glumi oskarovaca Klinta Istvuda, Roberta Duvala i Mire Sorvino
1681 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma Gran Torino, Foto: TV Vijesti (screenshot)
Iz filma Gran Torino, Foto: TV Vijesti (screenshot)
Ažurirano: 22.12.2018. 15:54h

Subotu započnite uz proslavljenog i neponovljivog glumca, ali i reditelja Klinta Istvuda u filmu “Gran Torino”.

Poslije smrti žene, Volt Kovalski ratni veteran i penzionisani zaposlenik Forda, povlači se u svoju kuću u Mičigenu, okružen susjedima imigrantima sa kojima ne želi nikakav kontakt.

Volt Kovalski, koga tumači neuništivi i izvanredan Klint Istvud, jedini je rođeni Amerikanac (iako Poljak porijeklom) u kvartu koji masovno počinju nastanjivati doseljenici. Pun je predrasuda o pripadnicima drugih nacionalnosti i rasa, što samo eskalira kada maloljetnog Azijata po imenu Tao, iz kuće do njegove, uhvati u pokušaju da ukrade njegov ljubljeni automobil Gran Torino iz 1972.

Iako im je poznanstvo počelo na ne baš divan način, vremenom Volt i Tao i njegova emigrantska porodica razvijaju neku vrstu prijateljstva, ubrzo shvatajući da sa tom grupom ljudi različitih od njega ima više zajedničkih tačaka nego sa sopstvenim sinovima, koji samo žele da ga se riješe.

Godine za Klinta Istvuda ne predstavljaju problem, pogotovo kad je gluma u pitanju, zato je i ovdje glavni nosilac filma. Uspio je da zadrži onaj prijeteći izgled Harija Kalahana, kao i njegov pogled koji ga je proslavio.

Iako je ostatak glumačke ekipe odradio dobar posao, gospodin Kalahan ih sve nadmašuje, svojom pojavom, svojim talentom, i naravno, nepogrješivim okom režisera.

U glavnim ulogama su Bi Vang i Klint Istvud koji je ujedno i režiser ovog filmskog ostvarenja.

Na našem programu je večeras od 19.55 sati.

Subotu završavamo ratnom dramom “Bogovi i generali”.

Film prikazuje jednu naciju, a dvije zastave, dvije vojske, različite interese i na kraju sukob Konfederacijske vojske i snage Unije, u kojem je poginulo vise od 620.000 ljudi.

Radnja filma pokriva rane godine američkog građanskog rata, od 1861. do 1863. Pratimo heroje i junake s obje strane, Tomasa Džeksona briljantnog i ekscentričnog generala konfederacije, kao i poručnika Džošuu Čemberlena, profesora koji se odrekao karijere na fakultetu kako bi se pridružio vojsci.

Čemberlen ubrzo postaje jedan od najvećih vođa i uzora svojim saborcima. Tu je i general Robert Li, veteran koji je prisiljen da izabere između odanosti SAD-u i svojoj državi.

Borba se ne odvija samo na bojištu, već i unutar domova u kojima žene s djecom strijepe od napada. Takođe pratimo presudne bitke kod Manasa, Frederiksburga i Čenselorsvila. Kroz te borce i bitke smo svjedoci hrabrosti i razdora jedne nacije u vrtlogu građanskog rata.

U glavnim ulogama Robert Duval, Mira Sorvino, Stiven Leng, Džef Denijels. Režiju potpisuje Ronald Maksvel.

Ovu ratnu dramu pogledajte večeras nakon Vijesti u 22 sata.