Nikšićki vajar na svom imanju ima kamenu istoriju Crne Gore

Koliko danas ima skulptura kod sebe, kaže, toliko njegovih djela ima širom svijeta
3391 pregleda 0 komentar(a)

Više od pet decenija Nikšićanin Radomir Šoro Vulanović druguje sa kamenom i drvetom i pomoću čekića i dlijeta pravi različite skulpture.

Vaja gotovo svakodnevno, pa je ovaj 75-godišnjak pored kuće u Rudom polju i na imanju u župskom selu Laz, napravio svojevrsnu kamenu istoriju Crne Gore.

"Napravio sam galeriju od preko 150 skulptura po dvije-tri tone. Najmanja je teška tonu. A ove manje, iskoristio sam ovom dvorištu tu. Trideset tri lika iz Gorskog vijenca sam napravio. To sam radio sve dok sam pravio pivo, jer sam 40 godina radio u Pivari. Sad sam u penziji, ali što se skulpture tiče, još nisam u penziji", kaže vajar.

Vulanović je od kamena napravio likove sedam vladara dinastije Petrović, devet ćerki kralja Nikole, Vladimira i Kosaru, Nikca od Rovina, skulpture narodnih heroja Ljuba Čupića i Joke Baletić i mnoge druge ličnosti iz naše istorije.

"Znam samo to da pravim, Crnogorac, Crnogorka, par, motiv neki crnogorski. Sve je sa ovog terena jer je to i zaslužilo da bude tako, jer je kamen sa ovog terena. Ja iz ovog mog kamena pravim moju Crnu Goru, moje gorštake", ističe Vulanović.

Koliko danas ima skulptura kod sebe, kaže, toliko njegovih djela ima širom svijeta. "Svaka skulptura mi je draga, a nijedna mi nije draga, jer ih gledam svaki dan. Najdraža mi je ona koju ne gledam često, pa kad je vidim pitam se jesam li ja ovo uradio", dodaje on.

Među Vulanovićem Crnogorcima našli su se i čuveni nikšićki boemi Živko Nikolić, Vito Nikolić, Dugo Krivokapić, Drago Kovačević...

Poručuje da su svi zainteresovani dobrodošli u njegove otvorene galerije, ali samo na sat, da ne bi gubio vrijeme, već da bi stvarao.

Integralnu verziju priče pogledajte u magazinu Bez granica, u ponedjeljak od 20 sati na TV Vijesti.

Bonus video: