Bivši radnici Solane podsjetili na neizmirena potraživanja

Buni ih i što država insistira na zaštiti Solane, a s druge strane ponovo prodaje ovaj prostor
628 pregleda 0 komentar(a)

Bivši radnici Solane prepušteni su, kako tvrde, sebi samima. Dok se čeka da odbornici ulcinjskog parlamenta usvoje Studiju zaštite Solane i ovaj prostor proglase Parkom prirode, Solana je ponovo data na prodaju. Njih niko i ne pominje.

"Bivši radnici kojima se duguje million i po eura i šest godina staža nigdje se ne pominju, kako će i na koji način biti isplaćeni. Sa druge strane imamo opet vanredno aktiviranje privrednog suda, koji je bio miran zadnjih godinu i koji se upleo u čitavu priču sa njihovom tvrdnjom da na Solani važi zakon o insolventnosti privrednih preduzeća", kaže Saša Mitrović.

Što znači da se dug prema povjeriocima u iznosu od pet miliona mora podmiriti, a to može samo prodajom Solane, koja čeka na zaštitu. "Sad njima odgovara da Solanu prodaju, nama odgovara da se Solana proda, da uzmemo pare i došli smo u sukob sa NVO sektorom koji kaže - vi ne želite Solanu, nećete da je održavate, da je čuvate, da radite na kraju krajeva. Mi bismo htjeli da radimo, međutim gospodo, radnici Solane su stari radnici i njima je najvažniji radni staž", ističe Mitrović.

Iako su proveli radni vijek u Solani u penziju ne mogu.

"Ne možemo u penziju jer nije uplaćeno šest godina staža. Ima nas 11 što imamo 31 godinu staža, imamo pravo da idemo, ali nisu nam uplatili staž", kaže Alija Asović i dodaje da nema primanja sa biroa.

Bivše radnike podržali su i oni koji su uspjeli da se penzionišu

"Ovdje sam proveo 20 godina života, najboljih godina. Ja sad primam socijalnu pomoć, od penzije socijalnu pomoć", kaže penzionisani Redžep Mustafić.

Bonus video: