Provjerite svoje znanje uz kviz Eumetrija

Ove nedjelje naši takmičari nam stižu iz Plava, Ulcinja i Bijelog Polja
705 pregleda 0 komentar(a)
U kvizu saznajte mnogo i o različitostima i sličnostima Evrope, Foto: TV Vijesti
U kvizu saznajte mnogo i o različitostima i sličnostima Evrope, Foto: TV Vijesti

U suživotu naroda i kultura, moto Evrope i jeste "ujedinjeni u različitostima". U našem kvizu "EUumetrija" saznaćemo mnogo i o različitostima i sličnostima Evrope, njenim vrijednostima i zanimljivostima kojima odiše stari kontinent.

U ovoj emisiji predsjednik žirija je zamjenik ambasadora Republike Njemačke Thomas Meindl. Društvo će mu praviti Valentina Radulović Šćepanović - šefica radne grupe za poglavlje 7, kao i predstavnica CGO-a Ana Nenezić.

Članovi žirija

Evo i par zanimljivosti vezanik za državu iz koje nam dolazi predsjednik žirija, a koje možda nijeste znali. Njemačka je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svijetu. Pojam "ekologija" prvi je skovao njemački biolog Ernst Haeckel 1866.godine! Tradicija Božićne jelke nam dolazi upravo iz Nemačke.

Njemačka ima 5.752 muzeja i galerija, oko 450 pozorišta i operskih kuća, u kojima se godišnje izvede oko 2.500 različitih predstava. Ima oko 400 ZOO vrtova što je najviše na svetu, posjeduje više od 150 dvoraca, od kojih su najčuveniji oni u Bavarskoj.

U ovoj zemlji postoji preko 300 različitih vrsta hleba, čak postoji i muzej posvećen hlebu.

Prva zemlja koja je počela da gradi autoputeve je bila upravo Njemačka i to još 1932.godine, zato sada ima više od 12.000 kilometara autoputeva. Danas, 65 procenata autoputeva nema ograničenje brzine.

Takmičari u ovoj emisiji stižu iz Plava, Ulcinja i Bijelog Polja

Naši takmičari u ovoj emisiji nam stižu iz: Plava, Ulcinja i Bijelog Polja.

Predstavnici SMŠ “Bećo Bašić” iz Plava su učenici: Purišić Merisa, Jokić Marko, Feratović Hamdija. Njihovi mentori su: Ruždija Kastrat i Trifunović Stanko.

Iz Ulcinja nam stižu učenici iz SMŠ “Bratstvo jedinstvo” i to: Lagator Maja, Popović Tijana, Djelošević Samra. Mentor: Senad Kočan

A Bijelo Polje će predstavljati učenici Gimnazije “Miloje Dobrašinović”: Iva Kljajević, Elma Mušović, Luka Bulatović. Mentorka je Safeta Alibašić.

EUmetrija

Kviz realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, uz podršku Ministarstva sporta, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete, EU Info centra i UNDP-ja.

Regularnost kviza pratiće pažljivo dobro odabrana komisija koju u svakoj čini njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije U CG, predstavnici pregovaračke structure ili predstavnici vlade i predstavnici Centra za građansko obrazovanje.

Pratite kviz Eumetrija danas od 17.30 časova.

Bonus video: