Gornju Vrbicu napušta sve više mještana: Država ti ne da uslove, a nameću poreze i dažbine

Mještani kažu da kuće nijesu povezane na Vodovod Kuči jer bi, kako im je rečeno, mreža u tom slučaju bila preopterećena
1406 pregleda 0 komentar(a)
Gornja Vrbica, Foto: Screenshot
Gornja Vrbica, Foto: Screenshot

Iako je selo Gornja Vrbica od naselja Zlatica udaljeno samo šest kilometara, zbog neuslovnog puta, vožnja zna da potraje..

Sa zahtjevom da se dionica Jokanovići-Peuta asfalitira, mještani su se više puta obraćali nadležnima.

"Tražili smo da nas spoje ovim putem prema Doljanama, tu ima 1500 do 2000 metara. Dolazili su tri, četiri puta, premjeravali, obećavali.Što se tiče puta i Ministarstvu poljoprivrede, i Opštini, i Putevima, sve ima kome smo se obraćali, ali od toga do dana današnjeg odgovor nijesmo imali. Bez obzira što geografski pripadaju Kučima", kaže Borislav Jokanović, koji od rođenja živi ovdje, kaže da se stanovnici Gornje Vrbice osjećaju otpisano.

Sve više je onih koji je napuštaju.

"Jednostavno nemaš uslova, država ti ne da nikakve uslove, nameću ti poreze i dažbine, i onda ljudi napuštaju. Ođe živim od kad sam rođen, i živjeću dok nestanem, ali biće muka kako ću otići tamo đe ću vječno da počivam, jer nema puta, moraće me neko povuć nego nema magaradi više, ili da me neko nosi" kaže za TV Vijesti Borislav Jokanović.

Iako u boljem stanju, jer je godinama unazad asfaltiran, drugi put koji vodi do glavne saobraćajnice, nije rješenje, jer kako navode mještani, svako malo moraju da ga krpe.

"Nije kvalitetno urađen. To radimo svake godine. Neka pane malo snijega, mi gore izać ne možemo", kaže Radoslav.

"Nijedan dan nema da nije problem s tim, kad se neko razboli, ako je snijeg nema šta bez da ga nosimo, ili puštimo da umre. Kad umre ne možemo ga sahranit, jer nema puta", dodaje Borislav.

Ono što najviše remeti svakodnevnicu u krajoliku nadomak Podgorice, jeste loše vodosnabdijevanje. Mještani kažu da kuće nijesu povezane na Vodovod Kuči jer bi, kako im je rečeno, mreža u tom slučaju bila preopterećena. 30 domaćinstava se snalazi pomoću bunara.

Najgore je tokom ljetnjih mjeseci kada izvori presuše.

"Kada se radio vodovod za Kuče, obećali su nam, na brzinu su kupili pare. Napravili su projekat, kad su završili nismo mogli dobiti vodu. Taj novac je čekao godinu dana da nam odobre priključak, koji nam nisu odobrili. Onda je i predsjednik Stijepović rekao da će prikopčati na vodovod iz Donje Vrbice gdje su vršene dvije bušotine. U prvoj od 150 nisu našli vodu, u drugoj od 360 toboš su bili našli vodu.Imamo izvore koji su niže od nas i pomoću pumpa koje imamo, nekako punimo a to je vrlo teško", kazao je Radoslav Jokanović.

Iz Glavnog grada nam je saopšteno da jedini planirani radovi u Gornjoj Vrbici za 2019. su oni na sanaciji klizišta, čiji projektantski predračun iznozi blizu 336 000 eura. U sklopu sanacije planirana je i rekonstrukcija saobraćajnica u dužini od 100m.

Bonus video: