Podgorica decenijama kuburi sa javnim prevozom

Gradske vlasti do sada su donosile razne studije i planove koji su odlazili u zaborav
1555 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen Yutube
Ilustracija, Foto: Printscreen Yutube

Tri privatna prevoznika u Podgorici trenutno pokrivaju 13 gradskih i 16 prigradskih linija sa ukupno 109 autobusa, od kojih su neki stari i više od 30 godina. Nije samo mali broj polazaka problem, ističu građani.

"Kad su kiše, njih redovno nema na vrijeme. Neuredni do zla boga, i stari, tresu kao da su traktori"

Je li karta skupa?

"Karta jeste izuzetno skupa"

"Cijene su malo visoke, ali opet prikladnije za razliku od taxi vozila..."

Sve ovo su razlozi da javni prevoz u Glavnom gradu koristi zabrinjavajuce mali broj građana. Istraživanje NVO Biciklo.me, iz decembra prošle godine, pokazuje da postojeći sistem gradskog prevoza nikada ne koristi čak 58 odsto građana.

"Potrebno je da sistem javnog prevoza bude sasvim transformisan, približen građanima i prostorno - sa vecim brojem stajališta, i vremenski – sa vecim brojem polazaka, i ekonomski – sa manjom cijenom karte", piše u istraživanju biciklo.me Karta je 90 centi, a još od 2012. najavljuje se uvođenje jedinstvenih elektronskih kartica, od čega i dalje nema nista. Javni prevoz u Podgorici, već dvije decenije, obezbjeđuju tri privatne firme, a to što nije finansiran iz javnih fondova cini ga skupim i nepristupačnim.

Istraživanje je tako pokazalo da ga, nepravedno, finansiraju baš oni koji su prinuđeni da ga koriste.

Gradske vlasti do sada su donosile razne studije i planove koji su odlazili u zaborav. Sada su nam samo nagovijestili na koji način planiraju da riješe probleme javnog prevoza.

"Glavni grad je započeo aktivnosti na stvaranju preduslova za razvoj privatno javnog partnerstva u ovom sektoru, ali i definisanja projektnih ideja za apliciranje prema dostupnim međunarodnim fondovima", kazali su iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Bez preciznih informacija kada i koliko, navode i šta namjeravaju da urade. "Predviđena je nabavka potrebnog broja autobusa čije performanse ispunjavaju EU standarde u pogledu emisije zagađivača i buke, kao i bezbjednosti, zatim, povećanje broja i uređenje autobuskih stajališta, kao i ugradnja LED displeja za prikaz reda vožnje i obavještenja o dolasku autobusa. Takođe, jedna od predviđenih aktivnosti jeste i da se omogući produženje trasa i ustanovljavanje novih, povećanje frekventnosti vožnji i subvencije za pojedine korisničke grupe", kazali su iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada. Kvalitetan javni prevoz, ističu iz Biciklo.me, unapređuje kvalitet života građana – veća je bezbjednost, rasterećuje se saobracaj u gradu, manja je potreba za parkingom. Navode i primjer francuskog grada Denkerka, koji ima oko 200 hiljada stanovnika, i koji je autobuski javni prevoz ucinio besplatnim.

Bonus video: