Ulcinj: Počelo novo produbljivanje ušća Bojane

Projekat održavanja protočnosti desnog rukavca rijeke Bojane vrijedan je oko 800 hiljada eura.
1367 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Počelo je ispumpavanje viška pijeska i produbljivanje ušća Bojane. Za dva dana izvučeno je oko tri hiljade kubika pijeska iz samog ušća, a predviđa se da će do kraja radova biti izvadjeno oko 500 hiljada kubika. Pijesak će biti nanešen na plažu, koje danas gotovo i nema, jer je posjednje nevrijeme odvuklo sav pijesak .

"Plaža je potpuno nestala. Ujedno produbiće se ušće i ovaj sav materijal će prije turističke sezone biti proširen na plažu i dobićemo novu plažu", rekao je ribar sa Bojane, Marko Mašanović.

Kako ne bi dolazilo do ove situacije neophodno je da se uz obalu, kad se pijesak nanese, postave lukobrani.

"Nismo mi jedini na svijetu kojima erodira obala i klimatski uslovi su takvi da mora nešto da se preduzme. Ljudski faktor mora da utiče da bi zaštitio taj dio obale, kao svugdje u svijetu", kazao je Mašanović.

Produbljivanje rijeke Bojane projekat je Uprave za vode uz finansijsku podršku Morskog dobra i Direkcije javnih radova, koji je započet nakon zatvaranja ušća rijeke I nestanka ostrva, do čega je prvi put došlo u avgustu 2017 godine.

"Nema plovnosti, nema ni pola metra vode. E sad sa ovim produbljivanjem taj tok bi trebao da ostane kakav jeste, s tim što će najvjerovatnije Vlada, država održavati to I neće više nikad dozvoliti da se ušće zatvori", priča Mašanović.

Projekat održavanja protočnosti desnog rukavca rijeke Bojane vrijedan je oko 800 hiljada eura.

Bonus video: