Poslije više od pola vijeka: Rekonstruisaće zgradu Opštine Nikšić

Dotrajala je stolarija, propada fasada, a troškovi grijanja i održavanja su veliki
1002 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zgrada Opštine Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Poslije više od pola vijeka, zgrada Opštine Nikšić biće rekonstruisana, ali samo spolja.

To je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta u ovoj godini najavio predsjednik opštine Veselin Grbović.

Radovi vrijedni 600.000 eura trebalo bi da počnu na proljeće, a planirano je da se uštedom energije uložene pare vrate za pet godina.

Zgrada Opštine Nikšić naredne godine dobiće novi sjaj. Objekat izgrađen 1962.godine danas je u istom stanju kao i tada. Dotrajala je stolarija, propada fasada, a troškovi grijanja i održavanja su veliki, pa je rekonstrukcija neophodna. "Zgrada je stara preko 50 godina i više je vrijeme bilo. Ove godine smo zahvaljujući jednoj kvalitetnoj situaciji u budžetu odvojili oko 600 hiljada eura za zamjenu kompletne fasade, sanaciju fasade i sanaciju sistema grijanja", istakao je Nebojša Adžić, glavni gradski arhitekta. Adžić najavljuje da bi radovi na rekonstrukciji zgrade Opštine trebalo da počnu na proljeće.

"Ide po proceduri plan javnih nabavki i tender, tako da negdje očekujemo da će početkom aprila, maja najkasnije početi radovi na sanaciji. Radi se o kompleksnom zadatku jer zgrada ima veliku visinu, površina je velika, pa ćemo iskoristiti godišnje doba kad je najpogodije za radove", kazao je Adžić. Zgrada Opštine biće rekonstruisana po principu energetske efikasnosti, pa će, prema procjenama, kroz uštedu energije za pet godina uloženi novac biti vraćen kroz manje račune.

Nakon rekonstrukcije Trga slobode i početka privođenja namjeni Doma revolucije, Njegoševa ulica će rekonstrukcijom zgrade Opštine konačno početi da dobija izgled kakav odavno zaslužuje.

"Tako da ćemo sa rešavanjem još nekoliko fasada u centru, sa završetkom Doma revolucije dobiti centar grada kakav želimo", rekao je Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić.

Tokom rekonstrukcije zgrade Opštine neće biti promjena u radu lokalnih službi, a što se tiče unutrašnjih radova samo će se postaviti video nadzor.

Bonus video: