DANAS U 17.30H

Mladi su budućnost svake zemlje, zato učimo od njih

Sa nama su učenici iz Plužina, Pljevalja i Bara
191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti
Ilustracija, Foto: TV Vijesti

Kao i svake nedjelje i ove ćemo se baviti pitanjima vezanim za Evropsku uniju i to u kvizu Eumetrija od 17.30h na programu Televizije Vijesti.

Mladi su budućnost svake zemlje, pa ćemo mi učiti od njih i to o Evropskoj uniji ali i o Crnoj Gori.

Kviz realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, uz podršku Ministarstva sporta, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete, EU Info centra i UNDP-ja.

Regularnost kviza pratiće pažljivo dobro odabrana komisija koju u svakoj čini njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije U CG, predstavnici pregovaračke structure ili predstavnici vlade i predstavnici Centra za građansko obrazovanje.

Sa nama večeras, predsjednica žirija, zamjenica ambasadora Bugarske, Đovanina Dokova.

Evo nekoliko zanimljivosti vezanih za ovu zemlji koje možda nijeste znali.

Bugarska je jedina zemlja u Evropi koja nije promijenila ime, od kad je prvi put osnovana. Poznata je i kao zemlja jogurta i mliječnih proizvoda.

Članica je Evropske unije od 2007. godine.

Bugarska ima naročito očuvanu prirodu te se u tom smislu smatra evropskom oazom. Planine sa bistrim potocima i zelenim pašnjacima, livade, doline i prirodnih fenomena poput kamenih mostova koje nazivaju “Skalnite mostove”. Još jedno obilježje Bugarske jesu nepregledne doline ruža. Ovaj “nacionalni” cvijet a ujednoiI simbol našao je svoje frontalno mjesto u imidžu Bugarske u odnosu na cijeli svijet.

Pored predstavnice Bugarske, sa nama će biti i Ivana Vojinović, šefica radne grupe za poglavlje 27, dok je predstavnica CGO-a Željka Ćetković.

Naši takmičari nam dolaze iz Plužina, PljevaljaiI Bara.

Ekipu 1 čine učenici Obrazovnog centra iz Plužina: Blagojević Iva, Kulić Jovana, Ćalasan Nataša. Njihova mentorka je Tamara Miljanić.

Ekipu 2 čine učenici Gimnazije “Tanasije Pejatović” i to: Aleksa Kusljević, Janko Cvijović, Alija Šabanović. Mentorka: Maida Delić.

Ekipu 3 čine učenici iz Gimnazije “Niko Rolović”: Knežević Božo, Novčić Lana i Jovanović Nikola. Mentorka: Tamara Đuranović