Čija izručenja bi Crna Gora uskoro mogla očekivati

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov a već sjutradan je deportovan u Srbiju
4435 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2018. 19:39h

Nadležni organi Kosova dozvolili su pod odložnim uslovom izručenje Crnoj Gori Cetinjana Igora Mašanović i Vukote Vujačić koji se sumnjiče da su zajedno sa Podgoričaninom Mariom Miloševićem u oktobru 2016.godine ubili Radomira Đuričkovića na Cetinju. To se ne može reći i za postupak ekstradicije Miloševića koji još nije odobren.

"Postupak po molbi za izručenje Milošević Maria, upućen nadležnim organima Republike Kosovo, je u toku. O krivičnim postupcima protiv ovog lica u Republici Kosovo nijesmo zvanično obaviješteni", saopšteno je iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Isti je slučaj i kada je riječ o izručenju Đorđa Pavićevića, koji je uhapšen sredinom jula u Prištini, zajedno sa Miloševićem. Za Pavićevićem se tragalo nakon što je pobjegao iz psihijatrijske bolnice u Dobroti gdje je izdržavao kaznu zatvora zbog otmica i pokušaja iznude.

Za razliku od njihovog Crna Gora nije tražila izručenje Jovana Vukotića, koji slovi za vođu škaljarskog klana i protiv kog se pred našim nadležnim organima vodi samo postupak zbog „utaje poreza“.

"Ministarstvo pravde Crne Gore nije zatražilo izručenje Vukotić Jovana od nadležnih organa Republike Srbije, budući da ovo lice ima državljanstvo Republike Srbije, a krivično djelo zbog koga je raspisana međunarodna potjernica Interpola Podgorica za ovim licem ne spada u krivična djela zbog kojih, po odredbama Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, može biti odobreno izručenje sopstvenih državljana", navode iz Ministarstva pravde.

Nedavno je Drugi osnovni sud u Beogradu osudio Vukotića za falsifikovanje pasoša na godinu i tri mjeseca zatvora. Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov a već sjutradan je deportovan u Srbiju.

Iz crnogorske policije u kasnijim saopštenjima provučeno je da su i oni učestvovali u njegovom hapšenju, ali i dalje niko nije dao odgovor na pitanje zbog čega Vukotić nije izručen Crnoj Gori. Kako sada stvari stoje, Vukotić će kaznu izdržati u srpskom zatvoru jer, kako nam je to saopšteno iz ministarstva pravde njima nijesu dostavljani zahtjevi Vukotića da robija u u Crnoj Gori.

Bonus video: