JOŠ JEDNA BURNA POLITIČKA GODINA ZA NAMA

Neki poslanici zadovoljni uspjesima, neki jedva čekaju ponoć

“Najbolje od svega u ovoj godini je to što se ona završava večeras", ističe poslanik DF-a Milan Knežević
1480 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2018. 19:45h

Za predstavnike vladajućih stranaka sve pozitivne događaje u godini na izmaku, kreirali su upravo oni. Sve je počelo izbornom pobjedom.

"Mislim da je najpozitivnija stvar koja se dogodila u 2018. godini ozbiljna pobjeda proevropskih snaga u Crnoj Gori na izborima koji su održani u aprilu za predsjednika države, a potom i na lokalnom u maju", kaže poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

A onda su se uspjesi nizali na svim poljima, nabrajaju koalicioni partneri najjače partije.

"Pozitivni trendovi u ekonomiji, stabilizacija javnih finansija, zadovoljavajuća dinamika realizacije kapitalnih projekata, rekordna turistička sezona, rast broja zaposlenih", ističe Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata.

"Najbolje što nam se desilo je smanjenje nezaposlenosti sa 22 na 18 posto i vjerujem da se tim tempom moze nastaviti i u ovoj godini", dodaje Andrija Popović iz Liberalne partije.

Opozicionari dobre stvari u ovoj godini ne pripisuju naporima vlasti.

"Veliki događaji humanih ljudi koji su donirali svoj bubreg, organe onima kojima je to potrebno, jednom riječju humanost", navodi Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a.

"To je Saša Berkuljan koji je otkrio da je toliko stvari ukradeno iz Narodnog muzeja. Za pohvalu je potez Saše Berkuljana. Tu je i osnivanje Kic Pop hora", dodaje nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

"Nešto što jeste vrijednost je da je uprkos velikim tenzijama i nesređenoj ekonomskoj situaciji nadvladao razum građana koji nijesu podlegli političkim sukobima koji su evidentni", smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Za neke je, međutim, 2018. bila takva da jedva čekaju ponoć.

“Najbolje od svega u ovoj godini je to što se ona završava večeras,“ ističe poslanik DF-a Milan Knežević.

Kao negativno u protekla 364 dana i vlast i opozicija vidi u tome što do dijaloga u Skupštini nije došlo. Svako iz svoje političke perspektive daje i objašnjenje

"Kontinuitet neodgovorne politike opozicije koja je odbila da čuje ono što je mišljenje građana, osporavala efekte izbora, odbijajući da se vrati u parlament", navodi Nikolić.

"Činjenica da ni ove godine nijesmo napravili dijalog i za povjerenje u izbore ali i poboljšanje ekonomskih prilika, e to cijenim kao najveći neuspjeh", dodaje Damjanović.

"Ponovno razbuktavanje sukoba u parlamentu, ponovni odlazak poslanika dijela opozicije", ističe Popović.

Po lošem će 2018. neko pamtiti i zbog toga što teme iz prošlosti nikad nijesu bile aktuelnije, a neko i zbog zatvorskih dana.

"Odlazak lidera Demokratskog fronta u zatvor, tj. mene u martu i kidnapovanje Nebojše Medojevića i pokušaj kidnapovanja mene 30.11. I sve ove anticrnogorske rezolucije kojima se pokušava revidirati prošlost kako bi neko u režimu mogao da opere svoju političku biografiju", navodi Knežević.

"Politički lideri treba da budu ti koji će da ujedinjuju građane Crne Gore, a ne da se bavimo temama koje nas vraćaju u prošlost, radikalizaciji, podjelama", smatra Vuksanović Stanković.

"Nažalost, pojava proslave raznoraznih kvazi jubileja kojima se svakako pokušavala negirati crnogorska nezavisnost i državnost", ističe Zirojević.

"Čekamo i nadamo se boljoj 2019," zaključuje Rudović.

Preporučujemo za Vas