U Župi se gradi prvi muzej gusala

Posjetioci muzeja moći će da se upoznaju i sa biografijama najznačajnijih guslara sa tih prostora
1740 pregleda 4 komentar(a)
Milan Filipović, Foto: Screenshot
Milan Filipović, Foto: Screenshot

U župskom selu Jugovići, sedamdesetosmogodišnji gulsar Milan Filipović, već nekoliko godina gradi muzej gusala. Na imanju predaka odlučio je da napravi jedinstveno zdanje, koje će, kaže ostaviti budućim pokoljenjima.

"Ta ideja je meni došla da ostavim ovaj instrument da ne bude zaboravljem, jer pitanje je kako će buduće generacije prihvatiti ovaj instrument. Ja se nadam da neće ovaj instrument nikad izmrijeti, jer imamo dosta mladih guslara koji ga nasljeđuju, a i tradicija i istorija Crne Gore je takva da ne možemo ovo zaboraviti", kaže za TV Vijesti Milan Filipović, narodni guslar.

Filipović pod ovaj krov, uz pomoć Vlade i predsjednika Mila Đukanovića, planira da smjesti gusle, narodne nošnje i druge instrumente iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije.

Posjetioci muzeja moći će da se upoznaju i sa biografijama najznačajnijih guslara sa tih prostora.

"Ovo je narodni instrument. Ne može niko da prisvaja da je to njegov instrument, kad pjevaju i Hrvati, i Srbi, i Bosanci, Hercegovci, Albanci... Hoću to sve da sjedinim u ovaj muzej. Svaka država će ovdje izložiti po pet najboljih guslara od prije 100 godina do danas."

Filipović, koji je svojevremeno guslao i Titu, obišao je sve pomenute države i dogovorio saradnju za potrebe muzeja, pa se nada da će svečano otvaranje upriličiti najkasnije do oktobra. Objekte i imanje na kojima su izgrađeni zavještaće rodnom kraju.

"Biću tu otvaranje na visokom nivou, iz razloga što će tu biti gosti iz pet država regiona, biće naroda. Ja ću kad ga završim i kad bude svečano otvaranje, muzej da poklonim Mjesnoj zajednici Župa i da im dam ključeveda oni budu domaćini, da oni rade, dovode turiste, naplaćuju", kaže Filipović.

Iako je gusle i guslare posljednjih decenija podijelila politika, muzej posvećen narodnom instrumentu koji je dio istorije, tradicije i kulture, možda bi moglo postati mjesto pomirenja.

Bonus video: