NEDJELJOM U 19.10H

Intrige, strast i moć jedne od najsnažnijih žena Evrope

“Katarina Velika” je čudesna priča o preobraženju jedne ženske duše, o sudbini najznamenitije ruske vladarke.
4575 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Velika
Katarina Velika
Ažurirano: 05.01.2019. 21:24h

Veličanstvena televizijska produkcija - kostimirana serija o jednoj od najznačajnijih žena evropske istorije 18. vijeka, ruskoj carici Katarini Velikoj – gledajte svake nedjelje od 19.10h na TV Vijesti

Caričin lik na ekran su prenijeli popularni ruski reditelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov pod umjetničkim nadzorom oskarovca Vladimira Menjšova.

Kćer osiromašenog pruskog kneza sprema se da se uda za budućeg ruskog cara Petra III. Mašta o ljubavi, ali car više voli ratne igre i slabo ga zanimaju žene.

Njena djevojačka nevinost nestaje u razvratnosti, blagu narav zamjenjuje hladni bijes, a svoju usamljenost preusmjerava u težnju za moći. Ta ojađena mlada žena puna snage osvajaće zemlje i srca, birati grenadire za ljubavnike, gušiti pobune i održavati veze s istaknutim evropskim misliocima. Postaće KATARINA VELIKA.

Istorijska drama “Katarina Velika” je čudesna priča o preobraženju jedne ženske duše: o sudbini najznamenitije ruske vladarke. Godine 1744. carica Elizabeta izabrala je, kćer kneza, za suprugu ruskog prestolonasljednika. Obraćajući se na pravoslavlje, Sofi krštena je kao Katarina.

Postavši prestolonasljednikova supruga, Katarina se počela ozbiljno pripremati za ulogu ruske vladarke, zaprepašćujući svoje učitelje, učila je ruski jezik, kulturu i osnove pravoslavlja s pravim žarom i talentom. Dotle je njezin muž pokazivao očiglednu nezainteresovanost prema njoj.

Rođenje sina nije popravilo situaciju: Petar III: otvoreno je sumnjao u svoje očinstvo. Čim je postao car počeo je da prijeti supruzi razvodom i samostanom. "Ili ću vladati ili stradati", zapisala je u dnevnik. Pokušavajući da izbjegne groznu sudbinu koja je čeka, Katarina je organizovala puč u kome je Petar ubijen. Postala je osma ruska carica, Katarina II. Katarina II., prozvana Katarinom Velikom, vladala je trideset četiri godine. Istoričari njenu vladavinu nazivaju "zlatnim dobom Ruskog Carstva".

Slijedeći politiku prosvijećenog apsolutizma, Katarina Velika razvijala je rusku kulturu, umjetnost i nauku. Provela je brojne značajne političke, ekonomske, industrijske i vojne reforme, zahvaljujući kojima je Rusija ušla u krug vodećih evropskih zemalja.

Privatni život Katarine Velike nije bio ništa manje zanimljiv, iako je prema dvorskim običajima toga doba bio tradicionalan. Ukorijenio se loš glas prema kome je carica bila neobuzdana ljubavnica koja je miljenike pretvarala u gubernatore i generale. Istoričarii su izbrojali 23 Katarinina ljubavnika. Ali legeda kaže da je u stvarnosti popis tih imena bio mnogo duži.

Seriju “Katarina Velika” pratite svake nedjelje od 19.10h na TV Vijesti. Repriza je subotom od 11.00h