Polufinale kviza Eumetrija

U današnjoj emsiji takmičari dolaze iz Rožaja, Berana i Kolašina
552 pregleda 0 komentar(a)
Kviz EUmetrija, Foto: TV Vijesti screenshot
Kviz EUmetrija, Foto: TV Vijesti screenshot

Već deceniju traje put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Za to vrijeme morali smo mnogo toga da promijenimo, naučimo i što je najvažnije, bolje upoznamo svoje evropske susjede. Tek kada se dobro upoznamo možemo kao dio evropske porodice ostati “ujedinjeni u različitostima”, što je moto Evropske unije. Zato ćemo večeras sa učenicima srednjih škola kroz igru, zabavu i takmičenje produbiti znanje o istoriji Evrope, njenoj kulturi i geografiji.

Kviz realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, uz podršku Ministarstva sporta, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete, EU Info centra i UNDP-ja.

U svakoj emisiji takmiče se po tri tima, druže se, razmjenjuju iskustva i znanja, ali i osvajaju nagrade. Pobjednici kviza osvajaju put u Brisel.

Regularnost kviza pratiće pažljivo dobro odabrana komisija koju u svakoj čini njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije u CG, predstavnici pregovaračke strukture ili predstavnici, i predstavnici Centra za građansko obrazovanje.

U današnjoj emisiji predsjednica žirija je zamjenica ambasadora Finske Paivi Alatalo.

Za malu zemlju s oko 5.5 miliona stanovnika, Finci su zbilja izumili čuda. Monitor za praćenje rada srca, igrica Angry Birds, SMS i naravno, sauna, izumi su koji se itekako koriste širom zemaljske kugle.

U Finskoj se posjedovanje saune definitivno ne smatra luksuzom, jer prema nekim pokazateljima u zemlji je više sauna nego automobila.

Građani su ovdje vrlo ekološki osviješćeni. Devet od deset plastičnih boca vraća se za recikliranje, a gotovo 100 posto staklenih doživi istu takvu sudbinu.

Finski pasoš otvara vam vrata 175 raznih zemalja, bez traženja ikakve vize!

U žiriju su još: Mersad Mujović, šef radne grupe za poglavlje 5 i Tamara Milaš, CGO

Polufinalisti: učenici iz Rožaja, Berana i Kolašina!

Pratite kviz Eumetrija danas od 17.30h na programu Televizije Vijesti.

Bonus video: