MAJKE OBILJEŽILE DVIJE GODINE OD SMANJENJA, A ZATIM UKIDANJA NAKNADA

Savković: Da nije bilo koverti, ne bismo ni bili ovdje

Majke su zato podsjetile da je njihov skup tek jedan u nizu protesta širom Crne Gore
1302 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Printscreen You Tube
Sa protesta, Foto: Printscreen You Tube

U jeku afere „Koverta“, bivše korisnice naknada za majke troje i više djece obilježile su dvije godine od smanjenja a zatim i ukidanja njihovih naknada. Zato su ispred Skupštine odglumile razmjenu novca između bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića.

"Da nije bilo koverti, ne bismo ni bili ovdje", poručila je Željka Savković iz Koordinacionog odbora korisnica naknade.

Sada je svima jasno, zaključuju majke, gdje su završile njihove naknade, i zašto su poslanici Bošnjačke stranke najprije glasali za usvajanje, a onda za ukidanje tzv. zakona o majkama. Predstavnike vlasti pozivaju na odgovornost.

"U ovim kovertama je sudstvo, zdravstvo, školstvo. Ove koverte su dobili BS i Suljo Mustafić, ovim su oni potplaćeni", kazala je Snežana Macanović.

"Mi vam nudimo rješenje – da preuzmete odgovornost i podnesete neopozive ostavke, da vratite sve što ste nelegalno stekli, i da muški izađete pred lice pravde. To je nakon svega što znamo vaša moralna obaveza", dodala je Rosanda Peković.

Uprkos jakoj kiši, u centru Podgorice okupilo se oko dvije stotine građana, a podršku majkama pružili su i organizatori protesta „Odupri se – 97 hiljada“.

Majke su zato podsjetile da je njihov skup tek jedan u nizu protesta širom Crne Gore.

"U ovoj zemlji plaču u isto vrijeme majke, rijeke, ulice i čempresi", kazala je Maja Jovović.

One su nakon skupa obišle Skupštinu, Ustavni sud, Specijalno tužilaštvo, Vladu i Predsjedništvo Crne Gore, a ispred ograda kojima su danas bile ograđene ove institucije, ostavile su koverte za njihove čelne ljude.

Poručuju da neće odustati od borbe za naknade, i da će dvije godine provedene na ulici obilježiti i u subotu, na protestu grupe „97 hiljada“.

"Jedan ručak u Dubaiju je sto naših naknada. Nećemo dozvoliti da nam djeca budu gladna, nećemo dozvoliti da se liječe sms porukama", poručila je Željka Savković.