Cetinje, grad koji izbjegavaju državne institucije

"Kada Titograd postaje centar Crne Gore, Cetinje mijenja svoju ulogu i postaje industrijski centar, tako će ostati do 1990-tih godina kada se na Cetinju gase fabrike, tako da Cetinje više nije ni industrijski ni diplomatski centar Crne Gore"
2821 pregleda 10 komentar(a)
Nekadašnje francusko poslanstvo Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Nekadašnje francusko poslanstvo Cetinje, Foto: Zoran Đurić

Cetinje je nekada bilo diplomatski centar Crne Gore u kome su bila smještena poslanstva najznačajnijih zemalja svijeta.

Austrougarska, Turska, Rusija, Italija, Francuska i Srbija imale su i svoje zgrade.

Danas su od toga ostala reprezentativna kulturna dobra, ali se u prijestonici nalazi jedino počasni konzulat Gvineje.

Ovaj grad i pored obećanja da će se preseliti zaobilaze i državne institucije .

Ministarstvu kulture trebalo je skoro deceniju da se tamo preseli, a Ministarstvo vanjskih poslova, više od godinu i po odleže preseljenje. Istoričari kažu da je od nekadašnjeg Cetinja ostalo samo sjećanje i obećanje da će ponovo postati diplomatski centar.

"Ono što diplomatska predstavništva govore o Cetinju je da je bilo diplomatsko središte ne samo Crne Gore, nego i šireg regiona koji je gravitirao prema ovom dijelu Balkana", kazao je Miloš Perišić, istoričar.

"Kada Titograd postaje centar Crne Gore, Cetinje mijenja svoju ulogu i postaje industrijski centar, tako će ostati do 1990-tih godina kada se na Cetinju gase fabrike, tako da Cetinje više nije ni industrijski ni diplomatski centar Crne Gore", dodao je Perišić.

U nekadašnjem centru crnogorske države, sada postoji samo počasni konzulat Gvineje, ali cak ni u Ministarstvu vanjskih poslova, kako smo saznali, nemaju njihov važeći broj telefona niti e-mail.

Možda će bolje komunicirati kada se Ministarstvo preseli na Cetinje, što se zvanično čeka od avgusta 2017. godine, otkada je završena zgrada nekadašnjeg ruskog poslanstva. Kada će se to konačno dogoditi, nijesu nam odgovorili.

U Prijestonici se jedino nalazi Ministarstvo kulture na čiju selidbu se čekalo skoro deceniju. Cetinjani negoduju što ih zaobilaze i državne i strane institucije.

"Danas je od tog Cetinja ostalo samo sjećanje i golo obećanje da će ponovo biti diplomatski centar kao što je nekad bio", kazao je Perišić.

Najreprezentativnija kulturna dobra iz perioda Kraljevine Crne Gore, sada imaju drugu namjenu.

Bonus video: