NEMA ODGOVORA NI IZ VLADAJUĆE PARTIJE

Zašto se ćuti o Kneževićevim navodima o finansiranju DPS-a?

Sporne donacije bile su tema i pred prošlogodišnje lokalne i predsjedničke izbore, kada je MANS otkrio da je za parlamentarne izbore 2016. DPS u najsiromašnijem podgoričkom naselju Vrela ribnička prikupio 30 hiljada eura donacija
7836 pregleda 26 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović

Priznanje direktora Atlas grupe Duška Kneževića, da je u dogovoru sa Milom Đukanovićem DPS-u nezakonito donirao novac za proslogodisnju kampanju u Podgorici, novi je dokaz o postojanju tzv. crnih fondova iz kojih se finansira najjača vladajuća partija, vjeruju u MANS-u.

Brine ih međutim što nadležni, za sada, ne pokušavaju da utvrde da li Knežević govori istinu.

"Vrlo je simptomatična tzv. glasna ćutnja iz vladajuće partije koja se ne oglašava da prosto demantuje takve njegove navode, a još je za društvo gore to što ne postoji reakcija nadležnih organa. Pored Agencije koja je nadležna da kontroliše finansiranje kampanje, tu su i sudstvo i tužilaštvo, to su osnovni organi koji bi trebalo da procesuiraju ili da u najmanju ruku postave određena pitanja...", navodi Danilo Kalezić iz MANS-a.

Istim povodom oglasio se danas i predsjednik Demosa Miodrag Lekić. On je ocijenio da je najnovija afera Đukanovića zatekla u fazi njegovih javnih elaboracija o ulozi komita u crnogorskoj istoriji, i naglasio da je lider DPS-a dužan da Kneževićeve tvrdnje objasni domaćoj javnosti i međunarodnim adresama.

Sporne donacije bile su tema i pred prošlogodišnje lokalne i predsjedničke izbore, kada je MANS otkrio da je za parlamentarne izbore 2016. DPS u najsiromašnijem podgoričkom naselju Vrela ribnička prikupio 30 hiljada eura donacija.

Reakcija tužilaštva je izostala, pa MANS-ova prijava protiv DPS-a nije dobila epilog. Za razliku od tužilaštva, vladajuća koalicija brzo je reagovala.

"Kada smo otkrili sumnjive donacije iz podgoričkog naselja Konik, naglom promjenom zakona Agencija za slobodan pristup informacijama je izuzela partije obaveze objavljivanja podataka", navodi Kalezić.

U Centru za demokratsku tranziciju vjeruju međutim da problem finansiranja partija treba rješavati sistemski, pošto crnogorsko zakonodavstvo nezakonito finansiranje predizbornih kampanja ne prepoznaje kao krivično djelo.

novac, euronovac, euro

Tako se, kažu u CDT-u, šalje poruka da se sumnjivo prikupljanje novca isplati.

"To je nažalost u Zakonu o finansiranju političkih partija samo prekršaj za koji je zaprijećena kazna do 20 hiljada eura. Dok god to ne bude krivično djelo, nešto što će tužilaštvu dati ozbiljan instrument u ruke da procesuira i radi, ostaćemo na nekakvim rekla-kazala i političkim konotacijama čitave priče", kaže Draga Koprivica iz CDT-a.

Zbog toga je, saglasni su u CDT-u i MANS-u, uvođenje transparentnosti u finansiranje političkih partija jedan od najvažnijih zadataka Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

"Ukoliko sad ovo ne riješimo, to će biti jasna politička poruka da se ne želi riješiti, da + odgovara političkim subjektima, prije svega onima u vlasti ali i onima u opoziciji, da to bude u nekakvoj sivoj zoni", navodi Koprivica.

U obje NVO skeptični su da će se taj problem rijesiti na adekvatan način, jer dvije dominantne političke strukture – DPS i DF – ne mogu da opravdaju finansiranje kampanja za parlamentarne izbore 2016. godine.