Eumetrija specijal

Predstavnici institucija izrazili su zahvalnost što su bili dio projekta koji promoviše evropske vrijednosti i osnaživanje mladih u procesu evropskih integracija
1606 pregleda 0 komentar(a)
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Ažurirano: 14.02.2019. 16:02h

Prethodnih nedjelja družili smo se sa učenicima iz 20 crnogorskih srednjih škola. Ujedinjeni u različitostima putovali smo kroz istoriju i geografiju evropskog kontinenta, obnovili znanje o Crnoj Gori, zabavili se i takmičili.

Naši pobjednici, učenici iz Rožaja Almasa Husović, Ajša Kalač i Semina Kalač, pokazale su najbolje znanje o EU, njenom funkcionisanju i vrijednostima, zato su bile u prilici da posjete nezvaničnu prijestonicu Evrope, Brisel.

Glavni grad Belgije, sjedište Evropske komisije i Savjeta EU, zasijenio ih je svojom ljepotom, mogućnostima i načinom života.

Ove mlade djevojke podijelile su sa nama svoje utiske sa putovanja. Kažu da su koristile svaku priliku da posjete institucije i znamenitosti o kojima su samo maštale. Svjesne da je svijet knjiga, a da oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu, obećavaju da su sa putovanjima tek počele, iako za sad biraju da ostanu ovdje.

Ništa manje znanja pokazali su drugoplasirani, inače najmlađi učesnici, iz Gimanzije sa Cetinja: David, Đorđije i Jovan. Priznaju da su imali određene predrasude prema ovakvim takmičenjima. Njihov tim ostaće zapamćen, prema zapažanjima članova žirija i gledalaca, po timskim duhu i vedrini.

Iako je znanje odlučujući faktor, važna je i brzina ali i sreća. Tako je treće mjesto pripalo takmičarima iz Bijelog Polja: Ivi Kljajević, Elmi Mušović i Luki Bulatoviću. Vrijedni i požrtvovani, predstavnici Gimnazije Miloje Dobrašinović, pokazali su odlično vladanje evropskim temama.

Tokom trajanja Eumetrije stazama Evropske unije koračalo je 60 učenika iz gotovo svih gradova Crne Gore. Svaki tim, poseban i jedinstven, ostavio je svoj pečat na našu zajedničku evropsku priču, a nesebičnu podršku pružali su im njihovi marljivi mentori.

Kviz koji realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, nesebično su podržali Ministarstvo sporta, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarija za evropske integracije, Ministarstvo prosvjete, EU Info centr i UNDP-i.

Nakon razmijenjenih utisaka o takmičenju i putovanju, ove tri najbolje plasirane ekipe posjetile su institucije koje su učestvovale u ovom projektu. Svi predstavnici institucija izrazili su zahvalnost što su bili dio projekta koji promoviše evropske vrijednosti i osnaživanje mladih u procesu evropskih integracija.

Naša ekskurzija po Evropi završava se ovdje, ali samo na kratko.

U iščekivanju novih lica u novom serijalu pogledajte specijalno izdanje kviza Eumetrija u nedjelju od 18.00h.

Bonus video: