MEĐUNARODNO PRAVO IMA PRIMAT NAD DOMAĆIM

Može li Duško Knežević biti saslušan preko video linka?

Optuženi u slučaju državni udar, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su i dalje zvanično u bjekstvu, u matičnoj državi saslušani su na osnovu Ugovora potpisanog još davne 1962. godine, a onda i pušteni.
3232 pregleda 2 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Po slovu krivičnog zakonika Crne Gore ne postoji mogućnost da odbjegli vlasnik "Atlas grupe" Duško Knežević, bude saslušan na način kako su to njegovi advokati predložili Specijalnom državnom tužilaštvu – zamolnicom britanskim organima ili preko video linka.

No, crnogorski istražitelji u svakom slučaju pa i ovom treba da se pridržavaju međunarodnog prava i konvencija, koje po članu 9 Ustava Crne Gore, imaju primat nad domaćim pravom.

Tako advokat Branislav Lutovac podsjeća na slučaj koji je takođe izazvao veliko interesovanje javnosti.

Naime, optuženi u slučaju državni udar, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su i dalje zvanično u bjekstvu, u matičnoj državi saslušani su na osnovu Ugovora potpisanog još davne 1962. godine, a onda i pušteni.

"Specijalno tužilaštvo je na osnovu ugovora koji je zaključen između Sovjetskog Saveza i Fedarativne Narodne Republike Jugoslavije zatražilo u predmetu “Državni udar” da se dvojica državljana Rusije koji su okrivljeni pred nadležnim organima Crne Gore saslušaju u Moskvi. To je znači na osnovu bilateralnog ugovora traženo. Ukoliko postoji takav bilateralni sporazum sa Velikom Britanijom između Crne Gore i Velike Britanije onda je moguće da se izvrši to saslušanje", istakao je Lutovac.

Kneževićev advokat Zdravko Đukanović odluku Tužilaštva očekuje tokom sljedeće nedjelje.

Iako svjestan da naš zakon ne poznaje ono što je tražio, isto tako smatra da je sve stvar pravnog stava te da zbog pravne praznine ne postoje smetnje da se saslušanje obavi na jedan od predloženih načina.

Njegov stariji kolega ne vidi praznine u Zakonu i tvrdi da je sve vrlo jasno definisano.

"Tačno je da to nije predviđeno ZKP-om Crne Gore, ta mogućnost postoji za saslušanje svjedoka posebno zaštićenih svjedoka a mogućnost postoji i za vještake. Međutim i u tom slučaju, ja smatram da odbrana gospodina Kneževića sigurno pledira na odredbe EK o međunarodnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima tačnije u drugom protokolu te Konvencije koja predviđa mogućnost dase putem video konferencije sasluša to lice u prisustvu pravosudnih organa i Crne Gore i Velike Britanije. Znači ta mogućnost egzistira na osnovu međunarodnog prava odnosno EK koju sam naveo", kazao je Lutovac.

Specijalno tužilaštvo tereti Kneževića da je kao organizator kriminalne grupe počinio više krivičnih djela i to: stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i pranje novca.

Preporučujemo za Vas