Razvod na iranski način

Iranski filmovi već nekoliko decenija privlače pažnju svjetske javnosti. Film "Razvod" režisera Ašgara Fahradija, osvojio je tri Medvjeda u Berlinu, za najbolji film i najbolje glumce, a kao kruna uslijedio je Oskar za najbolji film vanengleskog govornog područja
2661 pregleda 2 komentar(a)
Film Razvod, Foto: TV Vijesti screenshot
Film Razvod, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 15.02.2019. 08:57h

Svi smo nekada poželjeli da svojoj djeci obezbjedimo bolje sjutra, mogućnost da rastu, uče i rade na nekom boljem mjestu. Međutim, koliko nas je zbilja učinilo nešto da odluku sprovedu u djelo?

Priča ovog filma počinje u Iranu, Teheran, grad u kojem žive Nader, Simin i njihova dvanaestogodišnja kćerka. Željeći da se preseli negdje gdje će svojoj kćerki moći da pruži svjetliju budućnost Simin na sve načine pokušava da ubijedi muža da pristane. Ali Nadin se premišlja.

Nadin ima bolesnog oca kojeg ne želi ostaviti. Upravo zbog toga režiser će nam predstaviti bračni par pred razvodom.

Kako je sud odbio njen zahtjev za razvod, Simin se seli kod svojih roditelja, dok njihova kćerka ostaje kod oca. Teški trenuci za porodicu tek slijede.

Nader unajmljuje trudnicu da čuva njegovog oca. Nakon što se ispostavi da ona to ne može, desiće se stvari koje će duboko promijeniti Naderov život i izmijeniti sliku koju njegova ćerka ima o njemu.

Film je za sobom ostavio zbilja impresivane rezultate, osvojivši čak 52 nagrade, među kojima se nalaze i dva Oskara, tri Zlatna medvjeda i Zlatni globus.

Film je naišao na izuzetno dobar prijem u svijetu kritike. Od 109 prikupljenih recenzija, na filmskom portalu Roten Tomatos, film ima 108 pozitivnih kritika, uz prosječnu ocjenu 8.8 od 10. Prema drugom portalu Metakritik i njegovih 38 recenzija, film ima 95% pozitivnih ocjena, na temelju čega je proglašen najuspješnijim filmom u 2011.godini.

“Razvod” je izuzetna melodrama koja oslikava da smo svi mi kao ljudi nekompletni i skloni raznim greškama, nevezano od naših namjera. Film obrađuje pitanja ljubavi, iskrenosti, odgovornosti, religioznosti i žrtvovanja na kvalitetan način da nam putem mana koje likovi posjeduju, daje jednu vrlo realnu i zaista tešku dramu.

Ono što je zanimljivo jeste da je najveći dio filma sniman kamerom iz ruke, što je odlično ukompovano u scene.

Ovo je prvi film koji je ikada osvojio tri Zlatna medvjeda u Berlinu.

Sarina Farhadi koja glumi ćerku ovog bračnog para je rediteljeva kćerka.

Ujedno je i prvi iranski film koji je osvojio Oskara i Zlatni globus.

Režiju potpisuje Asgar Farhadi, a u glavnim ulogama su: Lejla Hatami, Pejman Moadi, Šahab Huseini, Sareh Bajat, Sarina Farhadi.

Ovo filmsko ostvarenje gledajte večeras od 20,00h na programu Televizije Vijesti.

Bonus video: