ODRŽAN NAUČNI SKUP

Debata o Božićnom ustanku: Podjele nastale prije stotinu godina i dalje traju

Sa skupa je poručeno da ključna pitanja i ideološke i političke razlike u Crnoj Gori treba otrgnuti od dnevno-politicke upotrebe
2115 pregleda 11 komentar(a)

U želji da ponude odgovore na kontroverzna pitanja iz prošlosti, u svjetlu stogodišnjice Božićnog ustanka, učesnici naučnog skupa u Podgorici saglasni su u jednom – podjele nastale tada, na drugačiji način, i dalje traju.

"Radi se o jednom velikom, dramatičnom i žestokom istorijskom raskolu koji je imao velike, dramatične posljedice po Crnu Goru i čini mi se da te posljedice osjećamo manje-više svi do dana današnjeg", kazao je istoričar Šerbo Rastoder.

"Podgorička skupština i Božićni ustanak su velika crnogorska tragika i nezapamćena ljudska drama, čije posljedice osjećamo i dan danas. Tada je posijano zlo sjeme koje i danas traje u drugačijem obliku", smatra istoričar Radoje Pajović.

Akademik CANU Zoran Lakić ističe da je malo ko ulazio u "uzroke tih naših podjela", tako se otvarao prostor za njihovu politizaciju.

"Raznozarni političari, svaki iz svog vremena odista su ih koristili, da ne kažem zloupotrebljavali", rekao je Lakić.

Istoričar Aleksandar Stamatović dodaje da danas u "ovoj i ovakvoj Crnoj Gori očigledno imamo politčke grupacije koje se, globalno svrstano, smatraju nasljedicima jednih ili drugih".

Odnosno - zelenaša i bjelaša. Ipak, korijene i posljedice crnogorskih podjela vide drugačije.

"Ostali su recidivi iz 1918, a pojavile su se i nove podjele. Na politickoj sceni Crne Gore vlada ogromna nesloga, jedan broj političara radi za tuđe i interese drugih država. Vođstvo SPC sije mržnju prema svemu što je crnogorsko", smatra Pajović.

"Ona druga strana, da je tako nazovem u sukobu, teško dolazi do posla, do izdavača, do društvenih priznanja. Zbog takvih posljedica ranijih, a i novih neslaganja, najviše je gubila Crna Gora", ističe Lakić.

"Treba punim plućima da udahnemo svoju specificnost, da stvorimo kao država Crna Gora ambijent u kome će se oba identiteta osjećati slobodno i plodotvorno, a ne narednih 100 godina jedni druge da optužujemo za izdaju", napominje Gojko Perović iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na događaj od prije 100 godina akademik Jevrem Brković osvrnuo se govoreći stihove svoje pjesme Podgorička skupština:

"Sastali se nesrećnici da sami sebe ukinu, da sami sebe ponište, da sami sebe obesnaže..."

Sa skupa, koji je organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore, poručeno je da ključna pitanja i ideološke i političke razlike u Crnoj Gori treba otrgnuti od dnevno politicke upotrebe, te staviti do znanja da zloupotreba prošlosti, koja nije arhivirana, čini problematičnom sadašnjost i budućnost.

Preporučujemo za Vas