Nastavljaju se muke stanovnika baraka kod KAP-a: Više od dva mjeseca bez struje

U barake koje se nalaze iza Distributivnog centra Volija uselili su 1994. i to je trebalo da bude privremeno rješenje do trajnog rješavanja stambenog pitanja
1688 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2019. 20:16h

Više od dva mjeseca, stanovnici baraka kod Kombinata aliuminijuma Podgorica (KAP), njih 30, su bez struje i vode.

U barake koje se nalaze iza Distributivnog centra Volija uselili su 1994. i to je trebalo da bude privremeno rješenje do trajnog rješavanja stambenog pitanja.

Međutim, nakon 25 godina, rješenje nemaju, a dok traje zavrzlama ko je odgovoran i nadležan, ispaštaju djeca, stari i bolesni.

Struju i vodu su sve ove godine besplatno su dobijali od KAP-a, iako kažu da su više puta tražili da to sami plaćaju.

Pet porodica u barakama je Novu godinu i Božić provelo sa sa svijećom, jer žive bez struje i vode.

"Skoro dva i po mjeseca poslije isključenja struje i vode, očajno, očajno iz prostog razloga što sam svjestan da živimo u srcu Evrope, a doživjeli smo da nam se isključi voda i struja", istakao je Novo Bulatović.

"Bez struje i vode teško ljeti, a kamoli zimi", rekao je Goran Jokić.

Struja i voda su im ugašene 7. novembra.

Do tada su ih besplatno dobijali preko KAP-a koji im je dao barake kao privremeni smještaj još prije 25 godina.

Trajno rješenje otada nije pronađeno a novi vlasnik Kombinata, nikšićki Uniprom, sada želi to zemljište za svoje poslovne potrebe.

Mještanima je u međuvremenu Uniprom čak ugradio i brojila ali im nisu stizali računi.

"Nikakvi računi nisu dolazili, ni za vodu ni za struju, iako smo mi to tražili", rekao je Jokić.

"Taj Kombinat očigledno i uprava Kombinata nemaju načina drugog da nas isele, jer su sve sudske sporove i sporove pred organima ove zemlje izgubili. Osim ove prinudne i brutalne, ravne zločinu, po meni lično, namjere isključenja vode i struje, da nas primoraju da sami iselimo", kazao je Bulatović.

Mještani kažu da su išli na sastanak u CEDIS, ali bez rezultata.

Nezvanično, rečeno im je da za priključenje sada nema mogućnosti, jer u blizini nema CEDIS-ovih dalekovoda.

U Unipromu tvrde da nisu odgovorni, već da su problemi sa strujom i vodom nadležnost stečajne uprave. KOMPANIJA UNIPROM: "Uniprom je kupio KAP bez tereta i tražimo da nam se skinu svi tereti i uklone objekti kako bi mogli da nastavimo sa izgradnjom i razvojem Uniprom KAP-a, najbolje rečeno, da se samo ispoštuju ugovorene obaveze, na šta čekamo već četiri godine", kazali su iz Uniproma.

"Vlasnik Uniproma, kupac Kombinata, duguje državi oko šest ipo miliona eura za Kombinat aluminijuma, ne isplaćuje ih dok mu se ne oslobodi imovina, da uđe slobodno u posjed. Možda smo mi ta tačka sporenja trenutno zbog koje on ne isplaćuje državi preostali dug", poručio je Bulatović.

Stečajni upravnik Veselin Perišić nije odgovarao na telefonske pozve Televizije Vijesti.

A stanari ponavljaju da su 1994. Odlukom Izvršnog odbora Sindikata KAP-a dobili barake na privremeno korišćenje do rješavanja stambenog pitanja. To čekaju 25 godina. Obraćali su se svima, bezuspješno.

"Postoje dvije opcije, obezbjeđivanje za pet porodica stambenih jedinica ili novčane protivvrijednosti za te stambene jedinice", rekao je Bulatović.

Smatraju da je pravda na njihovoj strani.

"Rješenje mi nemamo, osim da bude ovdje i da čekamo, jer kada bi imali gdje da odemo, svi bi mi otišli u tople domove", kazao je Jokić.

"Ostajemo tu da se borimo, da vidimo ko će prije da popusti", rekao je Bulatović.

Bonus video: