Ako ne živite sa roditeljima, po zakonu ne možete dobiti bolovanje za brigu o njima

I dok porodični zakon propisuje da je dijete obavezno da izrdažava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno novca sebe da izdržavaju, Zakon o radu predviđa maksimano sedam radnih dana bolovanja
2372 pregleda 0 komentar(a)

Dok odrastamo i živimo okruženi ljubavlju i brigom naših roditelja, ni ne razmišljamo o tome da ćemo jednog dana, mi njima biti potrebni, posebno kad bolest uđe u naše domove. Postavlja se pitanje, imamo li u takvim situacijama, pravo na bolovanje. Građani koje je TV Vijesti pitala, nijesu sigurni.

Advokat Željko Braletić, pojašnjava da pravo na bolovanje zavisi od toga ko čini užu, a ko širu porodicu.

"Šta je vaša bazna porodica, otac i majka, ako živite sa njima, ako nijeste formirali novu porodicu onda ste vi . To vam je najbliža porodica, znači imate pravo na to. Takođe, imate pravo na to i poslije toga, ako ste u kućnoj zajednici", navodi advokat.

Ukoliko ne živite sa roditeljima u istom domaćinstvu, nemoguće je, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, dobiti odustvo sa posla zbog bolesti i njegovanja oca ili majke, jer su u tom slučaju oni vaša šira porodica. Naši sugrađani negoduju zbog ovog.

I dok porodični zakon propisuje da je dijete obavezno da izrdažava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno novca sebe da izdržavaju, Zakon o radu predviđa maksimano sedam radnih dana bolovanja. Ali, predstavnici poslodavaca, tvrde da se uvijek može postići dogovor.

"Što se tiče takve neke situacije kada neki zaposelni ima bolesnog člana porodice, to je konstukcija i zakona on ima pravo 7 dana odsustva sa posla plaćenog, i 30 dana neplaćenog odsustva. Ovo je predviđeno zakonom o radu, opštim kolektivnim ugovorom, a činjenica da postoji ovakva regula ne sprječava poslodavce i zaposlenog da se u nekoj možda drugoj situaciji dogovore da taj rok bude duži, to je dobra volja, nije zakonska obaveza poslodavca", kaže Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Iako Svjesni da postoji zloupotreba bolovanja, sagovornici ipak opominju da ovo može postati sve izraženiji socijalni problem. Onog momenta kad starost pokuca na vaša vrata, dok čekate bolje rješenje ovih pitanja, možete se voditi i sljedećom porukom:

"Zakon nije zabranio, tako da mi imamo jedno pravilo ono što nije zabranjeno – ono je dozvoljeno."

Bonus video: