ASK i dalje ćuti o aferi "Koverat": "Partija se ne može kazniti za netačne izvještaje"

1590 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Savejta ASK, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice Savejta ASK, Foto: Screenshot/Youtube

Agencija za sprječavanje korupcije i dalje se ne oglašava u vezi afere "Koverat", a njeni predstavnici kažu da će uskoro organizovati konferenciju za medije i odgovoriti na interesovanje javnosti.

Ono što su, međutim, danas, na sjednici Savjeta Agencije njeni predstavnici saopštili jeste da im Zakon ne omogućava da neku partiju kazne za netačne ili nepotpune izvještaje, već su sankcije jedino moguće za nedostavljanje izvještaja.

Od Agencije za sprječavanje korupcije, Televizija Vijesti danas nije mogli da dobije odgovor na pitanje da li je i šta preduzela povodom afere "Koverat".

Na sjednici Savjeta, kako je objašnjeno, zbog ranije preuzetih obaveza, nije prisustvovao direktor Sreten Radonjić, Televizija Vijesti nije bila u prilici ni da postavi pitanje, jer su im rekli da nije po protokolu.

"Tu je pomoćnik direktora pa neka se on izjasni da li želi da odgovara" , kazala je Goranka Vučinić, predsjednica Savjeta ASK.

"Ovo je tematska sjednica, Savjet pravi dnevni red, mi smo gosti i ne možemo da odlučujemo", rekao je Savo Milašinović, zamjenik direktora ASK.

"Ne bih da kršim pravila kuće, bićete obaviješteni, ovih dana biće konferencija za medije i bićete u prilici da postavljate pitanja svim predstavnicima Agencije", rekla je Vučinić.

Agencija se ne oglašava sedmi dan od afere "Koverat", a u izvještajima o finansiranju izbornih kampanja 2016., objavljenim na sajtu Agencije, na listi donatora Demokratske partije socojalista (DPS) nema prvog čovjeka Atlas grupe Duška Kneževića, koji tvrdi da je izdvajao novac za tu pratiju i te i prethodnih 25 godina.

Predsjednica Savjeta, u dva navrata, pitala je da li Agencija, osim kontrole posebnog računa partija, praktikuje da provjerava da li se one finansiraju iz drugih izvora i suprotno zakonu.

"Da li Agencija vrši na terenu eventualno neke provjere, da li vrši administrativne provjere, da li je do sada to radila, da li radi i eventualno do kojih je rezultata došla"?, pitala je Vučinić. "Mi u zakonu nemamo sankciju za netačne ili nepotpune izvještaje partija. Dakle, imamo sankciju samo da se izvještaj dostavi Agenciji, i da se dostavi prateća dokumentacija, ti ugovori, izvodi, a ono što je napisano u izvještaju – za to sankcija ne postoji", istakao je Dušan Drakić iz ASK. Kažu da u toku kampanja idu na teren kako bi provjeravali da li je nešto nezakonito i traže dopune izvještaja. "46 upozorenja smo imali kod zadnjih izbora kod svih političkih subjekata – da se dopuni u skladu sa onim što smo mi našli kao aktivnosti o kao troškovi koji nijesu prijavljeni od strane subjekata, ili nijesu prijavljeni u tačnom iznosu", rekao je Drakić. Iz Svjeta Agencije najavili su da će u narednom periodu tražiti da se vise pažnje posveti donacijama i sponzorstvima partija, kako bi se unaprijedio i rad Agencije ali i zakonska rješenja u toj oblasti.

Bonus video: