Da li je prije izbora u Tuzima neophodan novi predsjednik DIK-a?

Šaranović, koji je nakon isteka mandata odbio da predvodi Komisiju do izbora novog čelnika, prema pisanju medija ne dolazi na sjednice kojih je u posljednja tri mjeseca bilo sedam
705 pregleda 4 komentar(a)
Sa ranije sjednice Državne izborne komisije, Foto: Filip Roganović
Sa ranije sjednice Državne izborne komisije, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.01.2019. 19:40h

Krovna institucija za sprovođenje izbora od 8. oktobra, kada je istekao mandat Budimiru Šaranoviću, zvanično nema predsjednika. Zato je to skupštinsko tijelo nedavno raspisalo novi konkurs.

"Imam informaciju da ima prijavljenih, ali kada bude došlo vrijeme za to, javnost će biti upoznata", kazao je Luiđ Škrelja predsjednik Administrativnog odbora.

U Centru za demokratsku tranziciju smatraju da je ključno pitanje – Kako ova institucija sada funkcioniše? To smo i mi pokušali da saznamo, ali od njih nijesmo dobili odgovore.

Šaranović, koji je nakon isteka mandata odbio da predvodi Komisiju do izbora novog čelnika, prema pisanju medija ne dolazi na sjednice kojih je u posljednja tri mjeseca bilo sedam. Njih po poslovniku saziva predsjednik, a na sajtu stoji da je u njegovo ime ovlašćen Mersudin Dautović.

"U ovom trenutku mi imamo jedan vakuum, vrlo upitan način funkcionisanja DIK-a", kaže Dragan Koprivica iz CDT-a.

Koprivica zato upozorava da je neophodno da se izabere predsjednik DIK-a, budući da se 3. marta održavaju lokalni izbori u Tuzima. Smatra da je taj cilj moguće ostvariti ako bude političke volje.

"DIK je na lokalnim izborima drugostepeni organ koji odlučuje po žalbama i na taj način se može dovesti u pitanje zakonitost izbornog procesa".

"Regularnost izbora u Tuzima zbog toga što možemo dio tada da nemamo predsjednika DIK-a ni u kom slučaju, ni pravno ni tehnički, ni u bilo kom smislu ne mogu da budu dovedeni u pitanje", tvrdi Škrelja.

Škreljino mišljenje dijeli Štjefan Ujkić predsjednik Opštinske izborne komisije u Tuzima koja je formirana krajem decembra prošle godine.

"Ne očekujem niti se nadam da će biti neka žalba, neki problem da bi to moralo ići ka DIK-u. A, ako i dođe do toga, DIK je DIK".

Dragan Koprivica se, međutim, pita - šta ako na državnom nivou dođe do vanrednih parlamentarnih izbora? On smatra i da nije sporan samo DIK, već funkcionisanje ukupnog izbornog sistema, što pokazuje i posljednja afera "Koverat".

"Već desetak dana nemamo izjašnjavanje ASK o tome svemu što se desilo. Odbor za promjenu izbornog zakonodavstva koji je formiran u Skupštini ne sastaje, ne funkcioniše i sad ono što smo trebali da mijenjamo kod ASK i kod DIK nije moguće promijeniti. Dolazimo u jednu ozbiljnu izbornu nesigurnost i ja postavljam pitanje šta bi se desilo da se raspišu neki izbori na nacionalnom nivou, npr. vanredni parlamentarni izbori", poručio je Koprivica.

Pravo glasa na prvim izborima u Tuzima, od osamostaljivanja te opštine, ima 11.941 birač.

Bonus video: