U Evropi smo svi kod kuće, ovaj kontinent je dom svih nas

U ovoj emsiji učenici nam dolaze sa Žabljaka, Pljevalja i Cetinja
486 pregleda 0 komentar(a)
Gledajte kviz Eumetrija, Foto: TV Vijesti
Gledajte kviz Eumetrija, Foto: TV Vijesti

U Evropi smo svi kod kuće. Iako dolazimo iz različitih zemalja i govorimo različite jezike, ovaj kontinent je dom svih nas, što su dokazali i naši učenici iz dvadeset crnogorskih srednjih škola. Oni su prilično nestrpljivi, jer se finale približilo.

Kviz realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, uz podršku Ministarstva sporta, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete, EU Info centra i UNDP-ja.

Regularnost kviza pratiće pažljivo dobro odabrana komisija koju u svakoj čini njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije u CG, predstavnici pregovaračke strukture ili predstavnici vlade i predstavnici Centra za građansko obrazovanje.

Večerašnji žiri čine: predsjednica žirija, ambasadorka Republike Francuske Kristin Tudik Gabori, zatim, Saša Radulović, pregovarač za Poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promjene) i predstavnica CGO-a Mira Popović.

U večerašnjoj emisiji takmičari nam dolaze sa Žabljaka, Pljevalja i Cetinja

Donosimo vam i nekoliko zanimljivosti vezanih za Francusku. Naime, francuska željeznica slovi za najbržu na svijetu.

U ovoj zemlji stvorena je prva Deklaracija o ljudskim pravima, davne 1789. godine.

U Francuskoj po jedna ulica u svakom gradu nosi ime jednog od najvećih pisaca i najznačajnije ličnosti romantičarskog pokreta – Viktora Igoa. Ova država ima i najveći broj osvojenih Nobelovih nagrada za književnost u svijetu.

Nošenje bijele vjenčanice je francuska tradicija koja je počela jos 1499. godine.

U večerašnjoj emisiji takmičari nam dolaze sa Žabljaka, Pljevalja i Cetinja.

Gledajte kviz Eumetrija danas od 17.30 časova i testirajte svoje znanje.

Bonus video: