Više vremena i više miliona: Za gradnju Muzičkog centra u Podgorici malo i 10 godina

Iz Direkcije javnih radova nije bilo moguće dobiti izjavu, već su poslali pisani odgovor na naša pitanja. Planirani rok završetka svih ugovorenih radova , navodno je prvi kvartal ove godine
2055 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Muzičkog centra, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zgrada Muzičkog centra, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 20.01.2019. 19:40h

Nije Skadar na Bojani, već nekadašnji Dom Vojske na Ribnici, čija gradnja još traje. Od 2008. do danas, svoj dom ovdje čekaju Muzički centar, Kinoteka i Filmski centar.

"Sve to traje dosta dugo, rekao bih predugo. Ispostavilo da ta zgrada nije bila baš podesna za tu vrstu intervencije, pa je možda bilo bolje da se na tom prostoru gradio novi objekat, zatim su postojali neki problemi sa projektom i najzad kada se ušlo u izvođenje radova, došlo je do određenih problema", kaže za TV Vijesti direktor Kinoteke, Andro Martinović.

"Bez obzira na razloge, gradnja doma muzike otegla do skoro netolerišućih razmjera, zašto je to tako ja vam nisam u poziciji reći, odgovorni za to su Direkcija za javne radove koja vodi čitav posao i koja je odgovorna Vladi Crne Gore", tvrdi direktor Muzičkog centra, Žarko Mirković.

Iz Direkcije javnih radova nije bilo moguće dobiti izjavu, već su poslali pisani odgovor na naša pitanja. Planirani rok završetka svih ugovorenih radova , navodno je prvi kvartal ove godine.

"Do sada, za potrebe ovog projekta ukupno je utrošeno 12 miliona i 646 hiljada eura, koji uključuju troškove izvođenja radova, izrade i revizije tehničke dokumentacije i troškove stručnog nadzora. Kašnjenje u realizaciji ovog projekta prouzrokovano je kombinacijom više faktora".

Teško ih je sve nabrojati. Od samog početka 2008. godine, krenuli su problemi, a projekat je mijenjan i dopunjavan. U prvoj fazi nije bila ugovorena izrada scenske audio-video tehnike i mehanike, kao ni završni radovi na enterijeru. Pravdaju se da je zbog žalbi ponuđača, godinu kasnilo potpisivanje ugovora za drugu fazu radova, koji je potpisan tek u maju 2017. godine. Iz Direkcije ističu i da specifični radovi zahtijevaju angažovanje i sinhronizaciju velikog broja specijalizovanih preduzeća. Na naša pitanja ko je odgovoran zbog kašnjenja, da li će zbog zbog toga biti sankcija i da li poslije svega, u Direkciji vide svoju odgovornost, nijesmo dobili odgovor.

To što radovi traju 10 godina i što će koštati mnogo više, problematizuju u opoziciji.

"Zamišljeno je bilo da to bude nekih osam, osam ipo miliona. Sjetite se samo koliko se gradila zgrada Skupštine Glavnog grada, isto tako su naduvavani milioni, vjerovatno su tu neki dilovi u pitanju, pretpostavljam da tu ima mjesta za Tužilaštvo", kaže članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Branka Bošnjak.

Sada, dok se muzičari iz Simfonijskog orkestra snalaze za vježbanje, a Kinoteka za projekcije filmova, ostaje pitanje ko će platiti penale.

"Treba da se učimo preuzimanju odgovornosti i da to treba onog dana kada se ovi poslovi završe", kaže Martinović.

"Gotovo da sam sigurna da niko od tih koji kasni nije platio penale", smatra Bošnjak.

Državni organi ćute, kao recimo Ministarstvo kulture, koje nije odgovorilo na naša pitanja. Utvrđivanju odgovornosti ne nada se ni direktor Muzičkog centra.

"Sumnjam, jer nisam stekao utisak da je iko ikada zbog ovakve greške u našem društvu odgovarao".

Bonus video: