Prokofjev: Klasična muzika je u krizi

Prokofjev je u Podgoricu došao prije tri godine jer mu je, kako kaže, trebala promjena, a zbog Crne Gore je napustio jedan od najpoznatijih kamernih orkestara na svijetu, Moskovski virtuozi
816 pregleda 2 komentar(a)

Publika na koncertima klasične muzike lako prepoznaje dobro izvođenje. Problem je međutim što najčešće ne razumije zašto je dobro. Zato Muzički centar ne bi trebalo da bude puki prostor za koncerte, već i mjesto na kojem se formiraju muzički obrazovani slušaoci. To je u razgovoru za Televiziju Vijesti poručio Dmitrij Prokofjev, prvo violončelo Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Prokofjev je u Podgoricu došao prije tri godine jer mu je, kako kaže, trebala promjena, a zbog Crne Gore je napustio jedan od najpoznatijih kamernih orkestara na svijetu, Moskovski virtuozi, i osam godina dugu karijeru na moskovskom konzervatoriju. U razgovoru sa Matijom Otaševićem, priznao je da je klasična muzika u krizi, o čemu konačno treba otvoreno razgovarati.

Znam da nas intervju obavezuje da pričamo o uspjehu, o budućnosti, ali vjerujem da je vrijeme da prestanemo da lažemo sebe. Klasična muzika je u krizi. Nismo u stanju da ponudimo novu filozofiju, novi pogled na svijet, i zbog toga se izvinjavam publici. I dalje se oslanjamo na iskustva iz prošlosti. Novi korak je metamoderna, filozofija u kojoj ćemo morati da budemo iskreni i da priznamo da nismo savršeni, kazao je Prokofjev.

Govorite o metamodernoj filozofiji, na šta tačno mislite?

Metamoderna nije da se smješkate i govorite: ja sam odličan muzičar, već da priznate da svakog dana sumnjate, da pokušavate da ostanete čovjek, a ne slika koju su stvorili majstori za marketing. Muzičari nisu spremni za to, pa prate trendove koji nigdje ne vode. Imaju profile na fejsbuku i instagramu, rade na promociji, ali šta mogu da ponude publici? Osmijeh? Današnji muzičar je kao holivudski glumac. Da plačete na sceni? To je već zanimljivo, imate stvarnu emociju.

Šta je onda vaš cilj dok ste na sceni, dok nastupate?

To je teško pitanje. Violončelo je samo instrument. Danas imamo dosta izuzetnih muzičara koji sviraju veoma brzo, čisto, u ključu. Nemamo, već sam rekao, mnogo filozofa koji koriste muziku kao instrument da izraze svoj pogled na svijet. Mi ne sviramo zbog publike, već zbog sebe. Kroz muziku otkrivamo sebe, i pozivamo publiku da nam se pridruži, da nas posmatra kao primjer.

Da li ste zadovoljni uslovima u kojima vježbate i nastupate u Crnoj Gori?

Uslovi definitivno nisu idealni i to nije tajna, ali najvažnije da ljudi nisu zadovoljni ovim što imaju, da žele da napreduju, što je slučaj sa Muzičkim centrom. Muzičar ne mora da bude gladan da bi bio dobar, kao što su vjerovali u Sovjetskom Savezu. Mora da ima nove žice kada su mu potrebne, radionicu u kojoj može da opravi instrument...

Bonus video: