IAKO VEĆINA GRAĐANA NE ZNA

Nezaposleni koji žele zdravstveno osiguranje ne moraju se prijavljivati Zavodu

Već dvije godine svi oni koji ne treže posao, već samo zadravstvenu knjižicu, ne moraju biti prijavljeni na biro rada
2724 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ranijim zakonskim rješenjima, da bi neka nezaposlena osoba ostvarila pravo na zdravstvenu zaštitu, bila je u obavezi da se prijavi na Zavod za zapošljavanje kao aktivan tražilac zaposlenja, i da svaka tri mjeseca dostavlja Fondu zdravstva uvjerenje da se nalazi na evidenciji Zavoda.

Već dvije godine svi oni koji ne treže posao, već samo zadravstvenu knjižicu, ne moraju biti prijavljeni na biro rada.

"Upravo zdravstveno osiguranje mnogima je bio povod i motiv prijavljivanja Zavodu. Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu lica koja imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno lica koja aktivno traže zaposlenje", kaže načelnik Odsjeka za statistiku u ZZZCG, Jovan Kostić.

Pravo na obavezno zdravstveno osiguranje za sve nezaposlene osobe, bez obzira da li su evidentirani kod Zavoda ili ne, sada se ostvaruje prijavljivanjem kod Fonda zdravstva.

“Od početka maja nezaposlena lica morala su sama da dolaze u Fond za zdravstveno osiguranje da podnesu zahtjev, sa fotokopijom lične karte, ako je državljanin Crne Gore u pitanju, odnosno ako je riječ o strancu dokaz o odbrenom stalnom boravku i fotokopiju lične karte za stranca. Fond vrši evidentiranje i pomoću posebnog veb servisa ta prijava evidnetirana je i u centralni registar poreske uparve. Obeveze osiguranika su ostale iste, znači osiguranik kad dobije zdravstvenu knjižicu, on dolazi svaka tri mjeseca da je ovjeri na šalter fonda”, kaže Vukosava Pejović iz FZO.

Bez obzira što se zakon primjenjuje već dvije godine, većina je onih koji za njega ne znaju.

Za nepune dvije godine, po tom osnovu, broj tzv. neaktivnog stanovništva, koje ne traži zaposlenje, već ima potrebu samo za zdravstvenim osigiranjem, porastao je na više od 100 hiljada osoba.

Preporučujemo za Vas