"UTVRĐIVANJE ISTINE POSAO ZA TUŽILAŠTVO"

Ko je na potezu nakon priznanja Kneževića?

Ćalović Marković je uvjerena, da će direktor Agencije, Sreten Radonjić ,uraditi prije sve, nego da utvrdi da je Milo Đukanović prekršio zakon, pa makar ga to koštalo i funkcije
22047 pregleda 47 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2019. 19:47h

Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u DPS-u, dakle u računovodstvu, tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti državni organi tražili”

Ova izjava prvog čovjeka države i najjače poiltičke stranke u zemlji, koja je odgovor na pitanje da li je DPS, ne prijavljujući donacije Duška Kneževića, kršila Zakon - za civilni sektor bi bez dileme morala bi da bude razlog da reaguje tužilaštvo.

„Đukanović je eksplicitno priznao da su postojali crni fonodvi, da je dio tih crnih fondova činila donacija Duška Kneževića, u kojem god da je ona iznosu, i da te donacije nijesu prikazane u zvaničnim izvještajima te političke partije , to je nešto što uostalom možemo da vidimo iz dokumenata koje su oni predali, kako Agenciji za spreječavanje kourpcije, tako i njhovih finansijskih izvještaja koje su predali DRI.Dakle, riječ je o krivičnoj odgovornosti a ne o prekršajnoj odgovornosti, jer govorimo minimum o falsifikovanju finansijske dokumentacije, sa ciljem prikrivanja tih fondova“, smatra Vanja Ćalović Marković (MANS).

Boris Marić, bivši ministar u vladi izbornog povjerenja, kaže da kada bi govorili samo o fiansiranju političkih partija i validnosti podnošenja finasijskih izvještaja DPS, onda bi to moglo da se podvuče pod prekršaja i nađe pod lupom ASK.

„Međutim, ono što upada u oči, cijeneći izjava predsjednika DPS, da su se tamo vodile neke duple evidencije, što je takođe u zoni nečega, što bi molgo da nas navede na zaključak da su postojale i neke druge tendencije, odnosno da bi tu moglo da dođe do angažovanja specijalnog državnog tužilaštva“, navodi Marić.

TV Vijesti iz DPS-a danas nije uspjela da dobije odgovore na pitanja da li ova partija ima registrovano I zavedeno da je biznismen Duško Knežević bio njen donator, te ako ima, o kojim godinama, odnosno izborima se konkretno radi, i o kolikoj svoti novca? Na pozive, ali ni na pitanja, nijesu odgovorili politički direktor stranke Tarzan Milošević, finansijski direktor Branko Čavor, niti pres služba DPS-a. Za sada nema ni reakcije Agencije za sprječavanje korupcije, i tužilaštva.

Sagovornici TV Vijesti, ne vjeruju da će tužilaštvo biti previše efikasno, a ako do njega i dođe, da će se raditi o fingiranom procesu, kao što je uvijek slučaj sa procesima u koje je umiješan vrh vladajuće stranke.

"Konkretno, prema Slavoljubu Stijepoviću, koji ne samo što nije na vrijeme uhapšen , nego mu je dozvoljeno da došeta i odšeta iz tužilaštva, da suštinski utiče i na dokaze, i na svjedoke, i da uradi sve što može da zataška ovaj slučaj“, navodi Ćalović Marković.

„Da, koliko god da vjerujemo ili ne vjerujemo, podstičemo državne instutucije, da moraju uzimati stvar u svoje ruke. Mnogim subjektima i mnogim procesima je doveden kredibiltet upitanje, i naravno kredibilitet predsjendika države, je više nego doveden upitanje“, navodi Marić.

Biznismen Duško Knežević u međuvremenu nastavlja sa iznošenjem optužbi na račun lidera DPS-a i predsjednika države. Centru za istraživačko novinarstvo potvrdio je da je Đukanović u Atlas banci imao račun bez limita i VIP rivolving karticu sa koje je plaćao račune, ali nikada nije platio dug toj banci.

Račun od skoro 17 hiljada eura platio je navodno Knežević u februaru 2017. godine imovinom svojih firmi.

„Agencija za sprječavanje korupcije bi morala da se pozbavi time, da pokrene prekršajni postupak, i traži od Đukanovića da taj novac vrati, kao i da plati kaznu što o tome nije obavvijesti javnost “, smatra Ćalović Marković.

Ćalović Marković je, međutim, uvjerena da će direktor Agencije, Sreten Radonjić uraditi prije sve nego da utvrdi da je Milo Đukanović prekršio zakon, pa makar ga to koštalo i funkcije.

Preporučujemo za Vas