Stanovnici Crne Gore često odlaze u Skadar: Neko u kupovinu, neko na ručak

Kupuje se u marketima ali i na pijaci, jer su cijene povrća i voća niže nego u Crnoj Gori
4345 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Skadra, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz Skadra, Foto: Printscreen YouTube

Ako nema gužve na granici, iz Podgorice ste u Skadru za sat vožnje.

Susjedi nas već prepoznaju kao stalne posjetioce i mušterije

"Dolaze da pazare ljudi iz Crne Gore - Podgorica, Budva, Ulcinj, Tivat", priča prodavac Sadi.

Kupuje se u marketima ali i na pijaci, jer su cijene povrća i voća niže nego u Crnoj Gori.

"Salata zelena 120 leka - 95 centi, isto toliko i crni luk. Tikvice dva eura - paprike 2 i 40. Krompir i šargarepa 80 centi, karfiol i brokoli euro i 20, odnosno 150 leka", priča prodavačica Liza.

Kada se uporede cijene povrća i voća na pijaci u Skadru i u Podgorici, vidi se razlika.

Crnogorci kad dođu u Skadar, ne zaobilaze ni prodavce ribe i sira.

"Dolaze da kupuju ribu jer im je jeftinije kod nas. Oradu, brancin najviše kupuju, orada je pet i po eura, šest i po brancin.

"Traže puter i sir. Ovdje košta mnogo manje nego u Crnoj Gori. Kilogram ovog sira je tri eura."

I dok jedni dolaze da bi napunili cegere, drugi svraćaju da bi dobro ručali, po cijenama, znatno povoljnijim nego u Crnoj Gori. U jednom od lokalnih ribljih restorana čak imaju I meni na crnogorskom jeziku.

"Mi moramo da poštujemo naše goste, da im damo više mogućnosti da biraju i da imamo bolji način da ih uslužimo. Jer, neki pričaju engleski, neki ne. Crnogorci čine veliki dio naše klijentele. Mnogi dolaze vikendom - subotom i nedjeljom uglavnom više njih, ali ima ih i tokom radne sedmice, oni su nam redovna klijentela", kazao je ugostitelj Arijet Bišenoglu.

Svraćaju i privatno i poslovno.

"Ručak za četiri osobe košta otprilike 40 eura, pasta, neki morski plodovi, salate, pića. Jeftinije je, jer je standard niži", kazao je Bišenoglu.

Jedan od najstarijih albanskih gradova turistima ipak ne nudi samo trgovinu i gurmanski ugođaj. Ovo je jedno od mjesta sa najbogatijom istorijom na Balkanu. Tvrđava Rozafa, svakako je najprepoznatljivija u turističkoj ponudi, a u zadnjih 20 godina, od neugledne provincije Skadar je postao grad sa lijepo uklopljenom infrastrukturom i šetačkom zonom u centru grada.

Za razliku od Podgorice, u Skadru nemaju biciklističke staze, ali zato većina njih kao prevozno sredstvo koristi upravo biciklo.

A, biciklista ima svuda po gradu u kome se kao i nekada saobraćajni propisi često ne poštuju. Zato je gotovo svuda u ugostiteljsjim objektima zabranjeno pušenje .Ono što u Crnoj Gori, ni iz više pokušaja nismo uspjeli.

Bonus video: