Studenti FPN-a bili ispod crte, a po savjetu uprave slušali zimski semestar: Svi ostaju gluvi na naš problem

"Pozivajući se na praksu prethodne četiri godine, gdje su studenti koji su ostali ispod crte upisani, mi smo pratili nastavu uz odobrenje profesora", kazala je studentkinja FPN-a, Mirjana Zečević
1550 pregleda 2 komentar(a)
Studenti FPN-a, Foto: Printscreen
Studenti FPN-a, Foto: Printscreen

Čekali su, čekali, ali nisu dočekali. Studenti Fakulteta političkih nauka koji 4. godinu specijalističkih studija nisu upisali, jer su ostali ispod crte, uz saglasnost i po savjetu uprave fakulteta, slušali su zimski semestar. Na predavanja su išli vjerujući da će biti upisani kao i njihove kolege prethodnih godina .

"Pozivajući se na praksu prethodne četiri godine, gdje su studenti koji su ostali ispod crte upisani, mi smo pratili nastavu uz odobrenje profesora", kazala je studentkinja FPN-a, Mirjana Zečević.

"Išli na predavanja, pohađali nastavu, polagali kolokvijume koji nisu bodovani jer naravno nismo zavedeni kao studenti na fakultetu, ali najspornije od svega je što svi ostaju gluvi na naš problem", kazala je studentkinja FPN-a, Aleksandra Deletić

"Uvjeravam vas da je uprava Fakulteta političkih nauka, kao i uprava Univerziteta, preduzela sve potrebne mjere i procedure, ponavljam kao i prethodne tri godine kada smo bili u sličnoj situaciji, kako bi kandidati koji su ostali ispod crte, 19 na programu socijalna politika i socijalni rad i 10 kandidata na studijskom programu međunarodni odnosi, bili upisani", kazao je sekretar FPN-a, Sekule Raičević.

Pošto izostaje konkretan odgovor sa FPN-a, studenti sada traže reakciju Univerziteta i vlade.

"Voljela bih da se neko iz Rektorata javi, jer smo itekako bili tamo prisutni, bili smo i na razgovoru sa Đurđicom Perović, prorektoricom, u više navrata, a na kraju i Ministarstvo, da nam se neko obrati da vidimo ko će preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj se mi trenutno nalazimo", kazala je Aleksandra Deletić.

Iz Rektorata su međutim još prije sedmicu saopštili da su se tokom zimskog semestra obratili Ministarstvu prosvjete, sa molbom da riješi status studenata na FPN. No, iz Ministarstva danas stiže odgovor kojim studentima zapravo i poručuju da nemaju čemu da se nadaju.

"Ministarstvo prosvjete nema zakonski osnov da da bilo kakvu obavezujuću saglasnost na proširenje liste na FPN-u, jer je maksimalan broj studenata koji je dozvoljen licencom, upisan. Podrazumijeva se takođe da izmjena licence koja bi imala retroaktivno dejstvo nije moguća", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Nezadovoljni studenti poručuju da neće odustati.

Bonus video: