Ni nakon devet mjeseci nije otkriveno ko stoji iza pokušaja ubistva Olivere Lakić

"Čim smo u Komisiji počeli da postavljamo nezgodna pitanja i da otkrivamo nelogičnosti u istrazi, Tužilaštvo je odlučilo da promijeni praksu"
3834 pregleda 10 komentar(a)
Uviđaj policije nakon napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakic, Foto: Boris Pejović
Uviđaj policije nakon napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakic, Foto: Boris Pejović

Gotovo devet mjeseci nakon pokušaja ubistva novinarke Vijesti, Olivere Lakić, i dalje nema rezultata u istrazi tog krivičnog djela. U Komisiji za praćenje istraga napada na novinare tvrde da Tužilaštvo odbija da im dostavi dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

Na isti način su reagovali i kad im je Komisija poslala zahtjev za saslušanje tužioca nadležnog za ovaj slučaj.

"U konkretnom slučaju je bespredmetno zakazivanje sjednice kojoj bi prisustvovala državna tužiteljka Suzana Milić kao obrađivač predmeta radi pružanja informacija u istom, imajući u vidu da je Vaša Komisija ostvarila potpunu saradnju sa organima nadležnim za vođenje istrage preko državne tužiteljke koja je određena kao kontakt osoba za komunikaciju i izvještavanje Komisije", saopšteno je Televiziji Vijesti iz Višeg državnog tužilaštva.

U Komisiji su ogorčeni zbog, kako kažu, neprofesionalnog postupanja nadležnih.

"I laiku je jasno da se ne radi ni o kakvim nezakonitostima već o potrebi Tužilaštva da ili da štiti nekoga do koga je došlo u istrazi ili ono, što je po meni vjerovatnije, a to je da nedostavljanjem dokumentacije i odbijanjem da prisustvuje tužiteljka sjednici gdje bismo mogli da je ispitamo do detalja šta je to urađeno i kako, na taj način Tužilaštvo sakriva svoju nesposobnost i svoj nerad“, kazao je predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković.

Marković ukazuje i na selektivno postupanje Tužilaštva, koje im je u ranijim slučajevima dostavljalo dokumentaciju.

"Čim smo u Komisiji počeli da postavljamo nezgodna pitanja i da otkrivamo nelogičnosti u istrazi, a prije svega je to radio naš kolega koji je zadužen u ime Komisije da se detaljno bavi tim slučajem, Mihailo Jovović, Tužilaštvo je odlučilo da promijeni praksu", rekao je Marković.

Uprkos opstrukcijama Tužilaštava, Marković poručuje da neće odustati, i najavljuje šta će predložiti Komisiji na narednoj sjednici,

"Da mi kao Komisija, ili ja kao predsjednik uz saglasnost ostalih članova, podnesem krivičnu prijavu protiv nadležnih u Tužilaštvu, jer ako je sad nezakonito da nam daju dokumentaciju, kako je bilo zakonito ranije? Dakle, ili u jednom ili u drugom slučaju, Tužilaštvo je kršilo zakon".

Lakić je ranjena 8. maja prošle godine ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Nju je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

Bonus video: