Radna grupa tokom februara kreće u "borbu" protiv nasilja u školama

Iz policije kažu da su školski policajci, koji su od 2005. do 2009. godine boravili u školama i školskim dvorištima, ukinuti jer su, poređenjem rezultata i broja angažovanih policijskih službenika, zaključili da ovom problemu treba pristupiti na drugačiji način
785 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

O nasilju u našim školama nedavno su javno progovorili i učenici, i to o onom koje često nije vidljivo golim okom, ali jednako peče.

"Svakodnevno se u mom okruženju vrši verbalno nasilje nad djevojkom na račun njenog fizičkog izgleda“, kazao je učenik Mašan Vuković.

"Kad god bi se obratila učiteljici ili nastavnici, oni bi rekli da nemaju vremena, da to nije tačno ili nešto, zbog toga što ta djeca bila njihovi rođaci, kumovi, prijatelji", rekla je Marica Šćepanović.

Svjesni ovog problema, Ministarstvo prosvjete je, sa Upravom policije, ministarstvima finansija i unutrašnjih poslova, zajednicom Opština i Udruženjem Roditelji, formiralo Radnu grupu koja bi tokom februara trebalo da predloži konkretne mjere za borbu protiv nasilja u školama.

"Najviše zbog slučajeva koji se odnose na vandalizam u školama, vršnjačko nasilje, verbalno nasilje, emocionalno nasilje", poručuje državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović.

U međuvremenu, psiholozi ukazuju da je na roditeljima da što prije registruju da ponašanje njihovog djeteta nije uobičajeno, kako bi onda, zajedno sa stručnjacima, blagovremeno radili na rješavanju problema.

Da li je to povlačenje u sebe, da li je to neko manje društvo, da li oni biraju neke posebne prijatelje, da li ne žele da razgovaraju o nekim problemima, o školi uopšte, to su neke stvari koje treba da podstaknu prije svega roditelja, a onda da nam oni ukažu na to da možemo da reagujemo i mi", ocjenjuje psihološkinja Ilda Marković.

Iz policije kažu da su školski policajci, koji su od 2005. do 2009. godine boravili u školama i školskim dvorištima, ukinuti jer su, poređenjem rezultata i broja angažovanih policijskih službenika, zaključili da ovom problemu treba pristupiti na drugačiji način.

"Tako što će jedan broj policijskih službenika obilaziti reone gdje se nalaze škole i tako preventivno djelovati. U toku prošle godine policija je izvela 411 planskih operativnih akcija „Školsko dvorište“ u 181 osnovnoj i srednjoj školi, u toku kojih je kontrolisano oko 1.500 lica zatečenih u blizini škola. U više slučajeva policija je time spriječila zakazane pojedinačne i grupne tuče učenika, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti namijenjeni za nanošenje povreda i opojna sredstva", saopštila je Uprava policije.

Ipak, psiholozi savjetuju da bi stalni školski policajci mogli biti efikasno rješenje, ako se stavi poseban akcenat na njihov odnos sa djecom.

"Jednostavno da može njima da priđe i da djeca mogu da steknu povjerenje u njega", kaže Marković.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je nasilje u školama smanjeno u odnosu na prije 10 godine ali je I dalje čak svako peto dijete bilo žrtva nasilja pa je pred Radnom grupom dosta posla.

Bonus video: