ASK tvrdi da je DPS najčistija partija: Afera "Koverat" je pokazala nešto drugo

14308 pregleda 29 komentar(a)
Afera "Koverat": Knežević i Stijepović, Foto: Printscreen
Afera "Koverat": Knežević i Stijepović, Foto: Printscreen

Od formiranja Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) prošle su tri godine, a za to vrijeme potpuno su oprečni stavovi o tome da li ona stvarno sprječava korupciju ili žmuri na nju.

U vlasti su zadovoljni, tim prije što Agencija tvrdi da je DPS najčistija partija što se tiče finansija iako je afera "Koverat" pokazala nešto drugo.

Afera "Koverat" izbila je objavom snimka predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića na kojem se vidi kako on uručuje koverat u kojem je navodno oko 100.000 dolara bivšem gradonačelniku Podgorice i savjetniku predsjednika Crne Gore Slavoljubu Stijepoviću.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ponavlju da ASK štiti najjaču partiju a goni kritičare režima.

ASK je organ formiran na insistiranje međunarodne zajednice i trebalo je da krene u ozbiljnu borbu protiv korupcije pa je i vrlo ambiciozno, sebi postavila nekoliko zadataka.

Nadležnosti ASK su: Utvrđivanje postojanja sukoba interesa u vršenju javne funkcije, način primanja i raspolaganja poklonima, sponzorstvima i donacijama, provjeravanje podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, postupanje po prijavama zviždača i zaštita zviždača, kontrolisanje finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Tri godine kasnije, u jeku afere "Koverat" i priznanja predsjednika države Mila Đukanovića da je imao VIP rivolving karticu Atlas banke sa limitom do 30 hiljada eura, ASK zaključuje da DPS nije kršio zakon jer su ih kontrolisali, ali nisu našli nikakve sumnjive donacije dok rivolving kartica na 30 hiljada nije poklon javnom funkcioneru, jer poklon je stvar, pravo ili usluga.

Bivša članica Savjeta Agencije ponavlja da se ASK suštinski samo bavi zataškavanjem informacija o tome šta se radi na izborima i pronalaženjem alibija za DPS.

"Imali smo konkretne izjave direktora Agencije da je DPS jedina partija koja u potpunosti poštuje zakon, da sve druge partije djelimično krše zakon, osim te jedne jedine partije za koju svi znamo da je bila i ključni akter afere "Snimak" i vidimo šta se dešava sa njenim crnim fondovima, i svi znamo na koji način pritiska i koristi razne državne poluge i druge centre moći, kako bi uticala na to da pobijedi na izborima. Samo ASK to ne vidi", kazala je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS.

S druge strane, smatra Ćalović Marković, Agencija je bila više nego ekspeditivna kada je trebalo da se obračuna protiv kritičara vlasti.

"U kontinuitetu se vidi jedan politizovani rad Agencije, jedna krajnja selektivnost, u postupanju u određenim slučajevima. Vijdeli smo kako su bili efikasni I kako su brutalno I besmisleno tumačili zakon kada su upitanju članovi Savjeta RTCG. Vidjeli ste i u mom slučaju šta su radili, i na koji način su me razriješili", rekla je Ćalović Marković.

U DPS nijesu bili raspoloženi da za Televiziju Vijesti prokomentarišu rad ASK za tri godine.

Međutim, njihovi stavovi u parlamentu jasno pokazuju da su više nego zadovoljni radom Agencije a posebno u aferi "Koverat".

"Agencija se za sprječavanje korupcije oglasila, već znate kako je formirana, kakav je zakon, sve znate kao i ja, bilo smo u toku svega toga, svak treba da radi svoj posao", rekao je Obrad Mišo Stanišić (DPS).

Optužbe za nezakonito finansiranje DPS-a, Agencija je prepustila tužilaštvu, a kažu i da im ni Zakon ne omogućava da neku partiju kazne za netačne izvještaje odnosno skrivanje nezakonitih donacija.

"Mi u zakonu nemamo sankciju za netačne ili nepotpune izvještaje partija. Dakle, imamo sankciju samo da se izvještaj dostavi Agenciji, i da se dostavi prateća dokumentacija, ti ugovori, izvodi... a ono što je napisao u izvještaju – za to sankcija ne postoji", rekao je Dušan Drakić (ASK) 18. januara ove godine.

"To je potpuna besmislica. Agencija je dužna, prvo i osnovno da prevenira, da otkrije sama da postoje određeni problemi u finansiranju kampanje, iz finansijskih izvještaja koji se dostavljaju toj instituciji, a zatim može da koristi razne mehanizme, uključujući I onaj da se toj partiji zaustavi finasiranje iz državnog budžeta", reklaje Ćalović Marković.

Iz ASK, Televizija Vijesti nije dobila komentar kako su oni zadovoljni postignutim rezultatima.

Prema podacima, do kojih je Televizija Vijesti došla, u Agenciji ima 65 zaposlenih koje će građani Crne Gore ove godine platiti više od milion i 600 hiljada eura.

Zanimljivo je da je budžet ASK dvije godine rastao, ali da je u 2019. Vlada odlučila da ga smanji za skoro 160 hiljada eura.

Bonus video: