Od kupovine novog putničkog broda, koji bi povezivao Bar i Bari, još uvijek nema ništa

Bivši kapetan, koji je preko 30 godina plovio na relaciji Bar-Bari-Bar, smatra da bi prije kupovine broda trebalo razmotriti ekonomsku opravdanost te linije, koja je, kako tvrdi, pod znakom pitanja
2936 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 17.02.2019. 20:23h

I pored brojnih obećanja čelnika Barske plovidbe, od kupovine novog putničkog broda, koji bi povezivao Bar I Bari, još uvijek nema ništa.

Redovna pomorska linija Bar-Bari-Bar povezivala je Crnu Goru sa Evropom više od 50 godina. Međutim ta linija ukinuta je u decembru 2016. godine kada je putnički brod Sveti Stefan 2, koji je ovdje vezivan otišao u staro gvožđe. Iz Barske plovidbe tvrde da kupovina putničkog broda nije završena priča, ali da na realizaciju ove investicije utiče više faktora.

"Moramo da nađemo brod koji svojim tehničim karakteristikama i svojim kapacitetima odgovara našim potrebama i naravno ono što je najbitnije moramo da nađemo brod za koji možemo realno obezbijediti sredstva za njegovu kupovinu", kazao je izvršni direktor Barske plovidbe, Tihomir Mirković.

Jedan od tih brodova pronašli su u Egiptu. Predviđen je za 399 osoba a može da primi i 52 kamiona ili oko 250 automobila. Brod, koji trenutno plovi između Španije i Maroka, ima licencu naredne 4 godine, koja se može produžiti uz adekvatno održavanje.

"U konstantnom smo kontaktu sa vlasnikom tog broda. Međutim s obzirom da Barska plovidba nema dovoljno sopstvenih sredstava, da sama isfinansira nabavku tog broda, jednostavno nismo mogli još uvijek da damo neku konkretnu ponudu prema vlasniku tog broda, a on znate kako u pomorstvu ne može predugo da čeka, tako da postoji realna opasnost da taj brod bude prodat ili na neki način ode na neku drugu stranu što nama naravno ne bi odgovaralo", rekao je Mirković.

Zato će pokušati da preko Investicionog razvojnog fonda obezbijede novac, a za ovaj brod treba im oko 7 miliona eura.

"Naravno i IRF će sa svog aspekta sagledati opravdanost te investicije s obzirom na činjenicu da je Barska plovidba već dosta zadužena za teretne brodove", rekao je Mirković.

Bivši kapetan, koji je preko 30 godina plovio na relaciji Bar-Bari-Bar, smatra da bi prije kupovine broda trebalo razmotriti ekonomsku opravdanost te linije, koja je, kako tvrdi, pod znakom pitanja.

Rakočević kao problem navodi i to što Barska plovidba ima više od 50 zaposlenih.

"Kupovinom feribota, ako bi ostavili ovaj broj zaposlenih, gdje ima više u kancelariji ljudi nego na brodu, onda je pitanje može li sve to da opstane", rekao je Rakočević.

I dok se čeka brod koji će zamijeniti čuvenog Sveca, Crnu Goru sa Italijom i u narednom periodu povezivaće brod "Dubrovnik" hrvatske Jadrolinije.

Bonus video: