Crna Gora nema ribarsku luku: Ribari iz godine u godinu slušaju ista obećanja

Iz Direktorata za ribarstvo, u ministarstvu poljoprivrede, TV Vijesti međutim odgovaraju da je to izvodljivo
1099 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Kao riba na suvom su ribari bez ribarske luke. Iz godinu u godinu slušaju ista obećanja.

"Situacija je po meni haotična, nemamo gdje vezati brodove, to je cijelo crnogorski primorje. Ribarska luka prvo, štiti brodove u slučaju nevremena, dalje, tu imate kompletnu logistiku za ribarstvo, od hladnjača, struje, vode, prvi iskrcaj ribe, a mi to sve nemamo, mi smo razbacani, ja stojim ovdje, jedan kolega stoji u Krašićima, drugi u Kostanjici...", kazao je Marko Kise iz Nacionalnog udruženja proizvođača ribe

Kako to ribari bez luke?

"Pa evo, uz velika obećanja, od ovih od onih, svi dolaze, obilaze, obećavaju, na kraju od toga ništa", rekao je Silvio Tonsati iz Udruženja profesionalnih ribara "Škver"

Ribari su se nadali da će luku dobiti u Njivicama, jer je za vrijeme mandata Tarzana Miloševića, 2012. tu bila planirana. Od ovog plana se odustalo , pa nakon 7 godina cekanja I neispunjenih obecanja ribari predlažu da im se privremeno omogući da koriste dio nove Luke u Meljinama, koja bi uskoro trebalo da bude sagrađena.

"Mi smo tražili od ministra poljoprivrede Milutina Simovića da urgira na Vladi da nam se ovdje obezbjede u ovoj marini koja je skoro gotova, vezovi", kazao je Kise.

Dakle da ovdje budete privremeno?

"Privremeno ili stalno, ako neće napraviti ništa drugo", rekao je Kise.

I kakav je odgovor bio?

"Mi nemamo odgovor", dodao je Kise.

Iz Direktorata za ribarstvo, u ministarstvu poljoprivrede, TV Vijesti međutim odgovaraju da je to izvodljivo.

"Na određenom dijelu tog lukobrana oko 60 odsto treba da bude opredjeljeno za ribarice, na nama, na državi, na institucijama je da kada taj projekat bude završen, izvršimo kontrolu da li će raspodjela tih vezova koji su predviđeni projektom biti urađena na pravi način, kako je predviđeno projektom", kazala je Slavica Pavlović iz Direktorata za ribarstvo.

U Meljinama bi ribari bili zadovoljni sa 10-ak vezova za veće brodove i 20-ak za manje. Međutim, za trajno rješenje ribarskih luka, morace da čekaju bar još nekoliko godina. Nadležni ističu projekat Svjetske banke MIDAS 2, koji je počeo prošle godine, u okviru kog je 10 miliona eura predviđeno za ribarstvo.

"Kroz taj projekat Svjetske banke plan je da se do kraja realizacije tog projekta mi imamo najmanje dvije ribarske luke, jednu u Boki, jedna u Ulcinju i jedna u Baru, tri ustvari ribarske luke za vez ribarica", rekla je Pavlović.

Do koje godine?

"Do 2023.", dodala je Pavloić.

Ribari ponavljaju da čekaju godinama i da novac ne može biti opravdanje.

"Kako ima novca da se rade marine za skupe jahte, Oblatno, u Tivtu, sada će u Bijeloj, u Kumboru, u Meljinama, ima zainteresovanih ljudi, vi možete nekome dati da napravi ribarsku luku i sebi još sto vezova i napraviće vam džabe ribarsku luku, ne morate ni imati novca", rekao je Kise.

Ribari lošije rade i manje zarađuju zbog starih brodova, lošeg plasmana, krivolova i visokih poreza. Svi ti problemi čekaju rješavanje u okviru zahtjevnog pregovarackog poglavlja 13. Vremena je sve manje, dok naši susjedi, Hrvati i Italijani, maksimalno koriste svoje resurse.

Dužu verziju priče pogledajte u magazinu Bez granica

Bonus video: