RAZLOGE NE MORATE DA OBJAŠNJAVATE

Koliko se često mijenja ime u Crnoj Gori: Iz Melanija u Maja za 20 eura

Za TV Vijesti govori Granica Kovačević, iz Pljevalja, koja je dobila ime po svojoj prababi
9201 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Podgorice
Detalj iz Podgorice

Dok su djeci rođenoj tokom devedesetih godina, najčešće davana imena kao što su Ivan, Marko, Nikola, Ana, Jelena, Marija, Sanja, pojedini roditelji radije su se odlučivali da njihova ćerka ili sin nosi neobično, a opet tradicionalno ime.

Jedna od njih je Granica Kovačević, iz Pljevalja, koja je dobila ime po svojoj prababi.

"To je crnogorsko staro pravoslavno ime, tako da je meni velika čast što ga nosim I ovom prilikom se zahvaljujem ocu koji mi je dao ovo ime. Bilo je tu dosta intresantnih situacija I reakcija na moje ime, ali se nikad nisam osjećala manje važnom od druge djece, nikad nisam bila tema šale koja bi me uvrijedila", priča za TV Vijesti Granica Kovačević.

I sada kad je odrasla, jedinstveno ime privlači pažnju ljudi koje upoznaje, pri čemu često dolazi do simpatičnih situacija.

"Pošto sam inače bila pripravnik u Upravi policije, prvi dan sam krenula da se upoznam sa kolegama. Kako se moj sektor nalazio na istom spratu kao i Granična policija, ja sam na hodniku srela kolega, pružila ruku I rekla Granica, a on meni: Izvolte izvolte, na pravom ste mjestu, niz hodnik, vrata prva lijevo. Tome smo se smijali narednih DEVET mjeseci."

S obzirom na to da nam se dodjeljuje po rođenju, ime ne možemo birati. No, prema Zakonu o ličnom imenu, crnogorskim državljanima omogućeno je da mijenjaju svoje ime ili prezime, za šta u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoji određena procedura. Podnošenjem zahtjeva, građani nijesu dužni da objašnjavaju svoje razloge.

"Lično ime ili samo prezime ili samo ime punoljetnog lica može se promjeniti, na njegov zahtjev, a maloljetnog lica na zahtjev njegovog zakonskog zastupnika. Promjena ličnog imena ili samo prezimena ili samo imena neće se dozvoliti licu koje je pavosnažno osuđeno za krivično djelo, do izvršenja kazne ili dok traju pravne posljedice osude. U svakom konkretnom slučaju, nakon sprovedenog postupka, Ministarstvo donosi odluku po zahtjevu za promjenu ličnog imena.U 2018.godini, 580 crnogorskih državljana promjenilo je lično ime ili prezime", rečeno je TV VIjetsi u MUP-i

Ukoliko, primjera radi, Haris želi da bude Alen, ili Melanija Maja, potrebno je platiti 20 eura, a o zahtjevu se odlučuje u roku od 30 dana. Odluku onih koji nijesu zadovoljni imenom dodjeljenim od strane roditelja, rođaka, kuma ili neke druge osobe, mladi građani pozdravljaju.

Ni u ovoj, ali ni godinama koje slijede, Granica ne planira da promijeni svoje ime, ali podržava one koji se odluče za tako nešto. Imenjakinju, kako kaže, još nije upoznala.

"Voljela bih da upoznam, ali eto radoznalost me navukla da tražim po društvenim mrežama, znam da ima jedna žena na fejsbuku.Ja prosto sebe ne mogu da zamislim da se drugačije zovem, to je dio mog identiteta, a bilo bi I neobično ljudima da ja nakon 25 godina promijenim u neko drugo.U Crnoj Gori imamo sve više Eleonora, Leonora, Marinela, a ne Marija I Nikola. Zaboravlja se tradicija i običaji", priča Granica.

Na našem prostoru ali i šire, na promjenu imena, odlučuju se i poznate ličnosti. Tako mnogima bude neobično kada saznaju da je zvijezda Veselih 70-ih Mila Kunis, nekada bila Milena Markovna, a prije slave, muzičar Elton Džon se zvao Redžinal Kenet Dvajt. U nizu selebritija, imena su promijenili i Bruno Mars, Demi Mur, Džejmi Foks i mnogi drugi.