ŠEHOVIĆ I DALJE ĆUTI

Barani se žalili Savjetu na intervenciju policije tokom protesta

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković pokrenuo ispitni postupak, zbog djelovanja policije
2636 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 19:59h

Savjetu za građansku kontrolu rada policije pristiglo je pet pritužbi građana Bara, na policijsku intervenciju, prilikom njihovog protesta zbog gradnje vrtića u dvorištu gimnazije Niko Rolović, i sječe oko 90 čempresa.

I Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković pokrenuo je danas ispitni postupak, zbog djelovanja policije.

Ministar prosvjete Damir Šehović, međutim, o situaciji u Baru, gdje od oktobra traju protesti, i dalje ćuti.

"Ukupno smo primili pet pritužbi i cijenili smo da je zbog kvalitetno sprovedenog postupka u građanskoj kontroli policije da se pruži šansa i Upravi policije da se izjasni na te navode, koje građani imaju. Jedan broj njih ima i video materijale, uglavnom se radi o primjedbama koje se odnose na neprofesionalno postupanje, prekoračenje ovlašćenja", rekao je Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je policiji dao rok od jednog dana da se izjasni o pritužbama građana, pa će sjednicu nastaviti sjutra u večernjim satima.

U međuvremenu, od Centra bezbjednosti Bar dobili su izvještaj o primjeni policijskih ovlašćenja od kad su počela okupljanja građana, odnosno od oktobra prošle godine

"Oni ipak moraju da se izjasne i na konkretne navode građana, ali ono za sada što je CB nama istakao jeste da je sve bilo u okvirima Zakona, i osnovano i profesionalno", rekao je Zeković.

Napominjući da treba sačekati dodatna izjašnjenja policije na svjedočenja građana, Zeković, na osnovu uvida u pritužbe, ocjenjuje:

"Teško da mogu da vidim da stoje one ocjene da se radi o policijskoj brutalnosti".

A zbog intervencije policije u Baru, Ombudsman Šućko Baković pokrenuo je danas ispitni postupak, po sopstvenoj inicijativi.

Za sada, traže izjašnjenja od Uprave policije i Opšte bolnice u Baru, a kako su rekli TV Vijesti, prate postupanje i ostalih organa.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, čiji je resor investitor gradnje vrtića u Baru, od polovine oktobra, kada je položen kamen temeljac, nije se oglašavao ovim povodom, uprkos istrajnom protestu građana, svake nedjelje.

Ministar je, na svečanosti povodom 112 godina podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović, mladima poručio da se sobom bave temeljno.

"Ne dozvolite nikad da vas neko sa vašim pristankom, neprimjetno svede na formu. Da vas neko sa vašim odobrenjem pretvori u broj", rekao je Šehović na svečanosti.