Abazovićeva poruka Hanu: EU će biti na strani prava, Ustava i građana ili na strani kriminalaca

"Tako, da ako neko misli da treba podržavati kriminalnu vlast, i ako se neko treba pravdati nekim izbornim pobjedama koje su proizilazile iz raznoraznih afera, antiustavnih aktivnosti, onda mi definitivno ne dijelimo iste vrijednosti i mi za takvu EU nijesmo", istakao je Dritan Abazović, predsjednik GP URA
8500 pregleda 34 komentar(a)

Evropski komesar za proširenje Johanes Han sjutra dolazi u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori.

Zvanično, povod njegove posjete je ministarska konferencija o čistoj energiji u regionu.

Međutim, dvodnevni boravak u Podgorici, Han će iskoristi za razgovor sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, ali i sa opozicionim liderima , i to u trenutku kad Crnu Goru potresaju afere "Koverta" i "Atlas", a građanski protesti dobijaju na zamahu.

Han će sjutra ce prvo učestvovati na regionalnoj konferenciji o čistoj energiji, a nakon toga razgovaraće sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Drugi dan posjete Crnoj Gori, Han će početi razgovorom sa premijerom Markovićem.

Potom je planiran sastanak sa predsjednikom Parlamenta, Ivanom Brajovićem i na koncu sa opozicionim liderima.

Sastanku će prisustvovati i predsjednici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, stranaka koje više od dvije godije bojkotuju rad Skupštine .

Za Hana ce u petak, lider URE imati vrlo jasnu poruku.

"EU će biti ili na strani prava, Ustava i građana, ili na strani kriminalaca. Tako, da ako neko misli da treba podržavati kriminalnu vlast, i ako se neko treba pravdati nekim izbornim pobjedama koje su proizilazile iz raznoraznih afera, antiustavnih aktivnosti, onda mi definitivno ne dijelimo iste vrijednosti i mi za takvu EU nijesmo", istakao je Dritan Abazović, predsjednik GP URA.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević kaže da će od Hana traziti pomoć u stvaranju uslova za organizovanje fer i demokratskih izbora

"Demokratske snage u Crnoj Gori treba da dobiju podršku od Brisela. Ne da Brisel određuje ko će biti vlast u Crnoj Gori, nego da Brisel pomogne prodemokratskim snagama u Crnoj Gori, opoziciji, civilnom sektoru, slobodnim građanima da konačno prvi put u istoriji Crne Gore dođemo do prvih fer i slobodnih izbora", kazao je Medojević.

Opozicionari su jasni. ne očekuju od Brisela da bije njihove bitke, ali očekuju da prepozna zahtjeve građana u borbi za bolje i pravednije društvo.

"Da daju neku podršku onome što su građanski zahtjevi. Mi ne očekujemo od gospodina Hana da on podrži opoziciju, niti to od njega zahtijevamo. Zahtijevamo od njega, da ukoliko jeste iskreni partner Crne Gore, ukoliko EU jesu iskreni partneri, da štite ono što su temeljne vrijednosti na kojima je izrasla EU", rekao je Abazović.

"Sada velika podrška opoziciji su i građani. Protest organizuju građani, DF nema ništa sa tim. Mi učestvujemo, podržavamo, ali očigledno da i građani Crne Gore prvi put traže promjene. Ne možete pričati o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, a ovdje se otvaraju osnovna demokratska pitanja, fer izbori, vladavina prava, korupcija u pravosuđu, tužilaštvu, progon opozicionih struktura, progon medija, NVO sektora", rekao je Medojević.

Iz kabineta premijera Duška Markovića, Televiziji Vijesti je potvrđeno da će sa komesarom Hanom, u petak razgovarati o ispunjavanju evropske agende Crne Gore kao i o mogućnostima za jačanje regionalne saradnje.

Marković i Han će se nakon sastanka obratiti javnosti.

Bonus video: