Slučaj napada na Oliveru Lakić: Kako je pokušaj ubistva postao nanošenje teških tjelesnih povreda?

O prekvalifikaciji krivičnog djela nije obaviještena čak ni žrtva napada, novinarka "Vijesti" Olivera Lakić
7678 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 19:58h

Iako je nakon skoro devet mjeseci, crnogorska policija juče saopštila da je rasvijetlila napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, motivi kao i eventualni nalogodavci ostali su nepoznati.

I dalje se ne zna ni zasto je javnost , takođe tek juče, saznala da je pokušaj ubistva Lakić prekvalifikovan u nanošenje teških tjelesnih povreda.

Više tužilaštvo u Podgorici nije odgovorilo na pitanje TV Vijesti kada je tačno donijelo odluku da počinioci napada na Oliveru Lakic , koji su označeni kao kriminalno udruženje, umjesto za pokušaj ubistva, budu osumnjičeni za znatno lakši oblik krivičnog djela- nanošenje teških tjelesnih povreda.

"Ovo tužilaštvo je nakon detaljne analize svih prikupljenih dokaza, kako personalnih tako i materijalnih, te rezultata dobijenih sprovedenim vještačenjima, ocijenilo da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom djelu ubistvo u pokušaju, već o krivičnom djelu teška tjelesna povreda učinjena na štetu novinarke O.L..", navodi se u odgovoru Višeg tužilaštva.

Iz Tužilaštva nisu objasnili koji su to dokazi doveli do prekvalifikacije, ali ni zasto javnost nije obaviještena o tome.

O prekvalifikaciji krivičnog djela nije obaviještena čak ni žrtva napada, novinarka "Vijesti" Olivera Lakić.

O toj pravnoj kvalifikaciji iz koje proizilazi da 8.maja prošle godine u večernjim satima pripadnici kriminalnog udruženja Podgoričanina Filipa Bešovića nijesu željeli da je ubiju već su joj, na osnovu prikupljenih dokaza, iz pištolja nanijeli tešku tjelesnu povredu Lakić je saznala kad i drugi - tokom jučerašnje konferencije za medije koju su organizovali predstavinici Tužilaštva i policije.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo sa kvalifikacjiom o pokušaju ubistva izašlo nekoliko dana nakon napada, ali i posjete evropskog komesara za proširenje, Johanesa Hana Podgorici, prilikom koje je razgovarao i sa Oliverom Lakić.

Sa druge strane nadležni su sopštili da je ovaj slučaj rasvijetljen, dva dana uoči nove Hanove posjete Crnoj Gori.

Na konferenciji za medije nisu saopšteni motivi napada na Lakić kao ni imena eventualnih nalogodavaca.

Bonus video: