Katarina Aleksejevna napušta dvorac Petra Fjordoviča

Petar Fjordovič postaje car, a reforme koje bude sprovodio izazvaće negodovanje ruskog naroda
2328 pregleda 0 komentar(a)
Katarina velika, Foto: TV Vijesti
Katarina velika, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 22.02.2019. 14:08h

Carica Elizabeta Petrovna umire a testamentom je odredila Alekseja Grigorjeviča, njenog tajno vjenčanog muža, za nasljedinka ruskog carstva. Međutim, do tog testamenta neće doći niko, a prijestol zauzima Petar Fjordovič.

Nakon napredovanja ruske vojske Prusija je satjerana u ćošak, nema izbora. Međutim, pobornik kralja Fridriha, Petar Fjordovič se odlučuje za primirje, vraćajući Prusiji sve teritorije bez ikakvog uslovljavanja. Nakon krunisanja, donijeće mnoge refome koje se neće dopasti ni njegovom Savjetu.

Pored planiranja da pravoslavlje zamijeni luteranstvom, tu je i nezadovoljna ruska vojska koja mu neće lako oprostiti odluku o povlačenju iz vojnog pohoda čime je uvrijedio sjećanje na veliki broj poginulih ratnika. Posljedice ovakve odluke mogu biti velike i odlučujuće za njegovu vladavinu.

Da li će se Petar snaći u ulozi cara i da li će njegov brak sa Jelisavetom Vroncovom uspjeti i kako će uticati na Katarinu Aleksejevnu saznajte u nedjelju od 19.10h na programu Televizije Vijesti.

Bonus video: