Albanske partije prvi put zajedno, vjeruju da će preuzeti vlast u Tuzima

U DPS-u vjeruju da će im građani dati još jedan mandat, a ni jedni ni drugi sada ne žele da pričaju o saradnji nakon izbora
2545 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2019. 19:50h

Prvi izbori u samostalnoj opštini Tuzi i albanske partije prvi put zajedno.

Albanska alternativa, Demokratski savez i Demokratska unija Albanaca formalizovali su danas koaliciju koju vide kao istorijsku priliku, pa vjeruju da će preuzeti lokalnu vlast od DPS-a.

"Apsolutna pobjeda ove koalicije mislim da je nesporna, mislim da će ove tri partije pokazati odgovornost u rukovođenju Tuzima, apsolutno nijesmo zadovoljni onim što je uradio predsjednik Opštine Tuzi, pogotovo u razvoju i sigurno da će i građani kazniti takvo loše rukovođenje", kaže Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

Oni koji trenutno rukovode Tuzima ističu, međutim, da je urađeno dosta. Dobijanje samostalne opštine i očuvanje mira i vjerske tolerancije, samo su neki od uspjeha koje su, kažu, postigli.

"Nadam se da će i na ovim izborima građani dati povjerenje DPS-u", rekao je Abedin Adžović iz DPS-a.

To što su se albanske partije, među kojima i DUA, koja je sada u koaliciji sa DPS-om, odlučile na zajednički nastup Adžović ovako komentariše.

"To je njihova odluka, svaka politička partija ima pravo, na osnovu svojih analiza, da odluči na koji način će nastupiti na izborima", dodaje Adžović.

A da li je nakon izbora 3. marta moguća i velika koalicija DPS-a i Albanaca kao u Ulcinju i na državnom nivou?

"Mislim da ćemo nakon izbora sami moći da formiramo vlast, da li ćemo još nekoga dodati od manjih partnera, ili nešto drugo, to je nešto što je hipotetički, ne želim da pričam o tome", kaže Đeljošaj.

I DPS priču o saradnji ostavlja za kasnije.

"O tome ćemo odlučiti nakon izbora, sve u cilju boljitka na području Tuzi, boljitka građana Malesije", dodaje Adžović.

A Demokratska Crna Gora pozvala je ostatak opozicije da zbog afere ''Koverat'' bojkotuju buduće parlamentarne i predsjedničke izbore. Na lokalne ipak gledaju drugačije, a odluku o nastupu u Tuzima donijeće opštinski odbor partije.

"Ukoliko bi opozicija bojkotovala lokalne izbore, ona gubi sve mehanizme kontrole koje ima u svojim rukama. Podsjetiću na bojkot izbora u Nikšiću. Šta se desilo – opozicija na prvim sljedećim, predsjedničkim izborima nije imala predstavnike u biračkim odborima", ističe Vladimir Martinović iz Demokrata.

SDP se, međutim, pita da li trenutno ima smisla da opozicija učestvuje na izborima.

"Da li iko misli da neki opozicioni politički subjekat može izaći na izbore, kad su recimo ovakvi uslovi koje vidimo zorno iz afere 'Koverat''," navodi Mirko Stanić iz SDP-a.

Albanske partije smatraju da bojkot izbora u Tuzima može jedino da bude izgovor onima koji nemaju uporište u biračima.

Bonus video: