KONTROLNO SASLUŠANJE PURIŠIĆA

Zaštita na radu, CG ispod prosjeka po broju inspektora: Novčane kazne zamijeniti krivičnom odgovornošću

"Kada jedan poslodavac završi u zatvoru, i te kako će se zamisliti kako će da zaštiti svog radnika na poslu. Ne možemo sve kroz prekršaj do hiljadu, 10 hiljada eura, to će svako imati i snaći će se da isplati", kazala je Draginja Vuksanović (SDP)
530 pregleda 1 komentar(a)
Sa kontrolnog saslušanja Purišića, Foto: Screenshot/TVVijesti
Sa kontrolnog saslušanja Purišića, Foto: Screenshot/TVVijesti

Jedan inspektor za zaštitu na radu je do oktobra prošle godine bio zadužen za bezbjednost čak 22 hiljade zaposlenih u Crnoj Gori.

Ove godine situacija je neznatno bolja, budući da nadležna inspekcija umjesto osam zapošljava 10 inspektora.

To je ipak daleko od evropskog, pa čak i regionalnog prosjeka.

Na kontrolnom saslušanju ministra rada Kemala Purišića zaključeno je i da je novčane kazne potrebno zamijeniti krivičnom odgovornošću, ali i da je sporan Zakon o stečaju, koji je vezao ruke inspektorima.

"Do oktobra prošle godine, osam inspektora brinulo je o bezbjednosti na radu u Crnoj Gori, što je jedan inspektor na 22 hiljade zaposlenih. Sada imamo 10 inspektora, ali to i dalje nije dovoljno", kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

"Standard EU i Međunarodne organizacije rada kaže da treba da postoji jedan inspektor na 10 hiljada zaposlenih, a Hrvatska je u procesu pristupanja EU svoj zakon promijenila i stavila da ima jedan inspektor na 4-5 hiljada zaposlenih", istakao je Zlatko Popović, inspektor za zaštitu na radu.

Kakva su ovlašćenja inspekcije rada, na primjeru podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), koji je u stečaju već pet godina, ilustrovao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

On je pokazao dopis kojim se od inspekcije traži da utvrdi da li se u KAP-u vrše redovni zdravstveni pregledi radnika.

"Koji su obavezni obzirom na posao koji ljudi rade, i da li je tamo donijet akt o procjeni rizika. Mi smo dobili zvaničan odgovor od inspekcije zaštite na radu, da nisu nadležni da kontrolišu privredne subjekte koji su u stečaju, i oni nas savjetuju da se obratimo stečajnom upravniku", kazao je Keković.

Od 2014. u Crnoj Gori su zabilježene 32 pogibije na radnom mjestu, 162 teške povrede i devet kolektivnih incidenata.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) vjeruju da novčane kazne treba zamijeniti krivičnim prijavama, ali i da posebno treba brinuti o radnicima na građevini koji tokom ljeta rade u teškim uslovima.

Sa time su saglasni i u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

"Kada jedan poslodavac završi u zatvoru, i te kako će se zamisliti kako će da zaštiti svog radnika na poslu. Ne možemo sve kroz prekršaj do hiljadu, 10 hiljada eura, to će svako imati i snaći će se da isplati", kazala je Draginja Vuksanović (SDP).

"Moram reći da su obaveze opština da spriječe, odnosno da zabrane da se radovi na ti gradilištima vrše recimo od 1. juna do 1. septembra, i onda tu više nemamo nikakvog spora", rekao je Nikola Divanović (DPS)

Ministar rada Kemal Purišić obećao je da će 2019. biti posvećena poboljšanju primjene novog Zakona o zaštiti na radu, usvojenog prije pola godine.

"Dok potpuno u ovoj oblasti ne implementiramo zakonska rješenja, ne možemo zatvoriti pregovore u Poglavlju 19", kazao je Purišić.

Pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje zaključeno je i da je najveći problem inspekcije što se inspektori biraju na svakih sedam godina, pa nisu dovoljno nezavisni, ali i da je u borbi za bolje uslove na radu ključno preventivno djelovanje.

Preporučujemo za Vas